Sníh a led působí milionové škody

15.03.2006 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Letošní zima přináší starosti nejen silničářům, ale i pojišťovnám. Množství sněhu a ledu způsobuje zejména škody na majetku, kdy jejich nápor nevydržela již nejedna střecha.

Letošní zima je zřejmě nekonečná. Téměř každodenně jsme zásobování sněhovou nadílkou. Když už se začíná blýskat na lepší časy a rtuť teploměru dosáhne plusových hodnot, zaúřaduje studená fronta, která teplotu srazí opět pod bod mrazu. Všudypřítomný sníh a mráz komplikuje situaci nejen silničářům, ale působí i nemalé škody na majetku a zdraví, z čehož jistě nemají radost především pojišťovny. Vážnost situace podtrhují čísla z pojišťovny Kooperativa, druhé největší pojišťovny na českém trhu.

Počet škod se dramaticky zvyšuje
Za prvních 10 týdnů letošního roku, tj. od počátku do 12. března, nahlásili klienti Kooperativy více než 4000 pojistných událostí způsobených tíhou sněhu a ledu, což je téměř 30 krát více než v loňském roce. Vzhledem ke stále špatnému počasí a vysoce nadprůměrnému množství sněhu se dá očekávat nahlášení dalších pojistných událostí. „Odhadujeme, že zejména uplynulý víkend způsobil další stovky škod,“ uvedl mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Morava „kraluje“
Alarmující je rovněž nárůst vyplacených pojistných plnění. Více než 170 milionů korun. Tolik by podle Kooperativy mělo být vyplaceno v souvislosti s tímto druhem škod oprávněným osobám. Za srovnatelné období loňského roku bylo v rámci pojištění majetku a odpovědnosti vyplaceno pouhých pět milionů.

Meziročně rovněž vzrostlo průměrné vyplacené plnění na jednu škodu. Ve srovnání s rokem předchozím došlo k nárůstu o 15 % na více než 37 tisíc korun. Pokud jde o regionální rozdělení škod, pak podle statistik Kooperativy byl největší počet případů zaznamenán na střední a severní Morava, dále pak na Vysočině a v jižních Čechách.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ