Téma dne: hrubá stavba (1. díl)

12.04.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Ustálený a zcela běžně používaný termín hrubá stavba v sobě skrývá snad nejdůležitější fáze stavby, tedy stavebního procesu jako takového. Období plánování, příprav a papírování je za námi a konečně se poprvé kopne do země a posléze se začne, obrazně řečeno, přikládat cihla k cihle....

Všichni již dobře víme, že historie rodinného domu začíná dávno před provedením prvního výkopu. Předcházející přípravné kroky jsou jistě velmi důležité, se založením stavby se ale dostáváme k pomyslné startovní čáře, posouváme se do fáze, ve které se provedená práce konečně zhmotňuje, dům roste a naše představy dostávají konkrétní podobu. Je to etapa radostná, s trochou představivosti se už každý člen rodiny může procházet ve svém vlastním novém pokoji a plánovat jeho budoucí zařízení. Na druhou stranu právě pro budoucí spokojené bydlení je založení a provedení hrubé stavby domu naprosto určující. Začíná naše spolupráce se stavebními firmami, které budou realizovat jednotlivé práce, a především se stavebním dozorem, který se na delší dobu stane naší pravou rukou, téměř strážcem našeho budoucího rodinného štěstí. Jeho fundovanost a profesionalita se doslova podepíše na kvalitě odvedené práce jednotlivých řemeslníků, na správném dodržení všech stavebních postupů a technologií a samozřejmě také na tom, odpovídá-li použitý materiál, jeho kvalita i množství údajům schváleným v projektové dokumentaci. A přestože časem pravděpodobně hrubé zdivo překryje venkovní omítka a vnitřní štuky, krovy budou zakryté sádrokartonovými podhledy a beton základové desky zůstane utajen pod protiskluzovou dlažbou, rozhodně se nevyplatí jakákoliv improvizace. Stát na původních základech je totiž dům doslova odsouzen na doživotí a o nutnosti kvalitního obvodového pláště a střešní konstrukce snad ani není třeba hovořit.

Na co si dát pozor při výkopech pro základy, jaký je správný postup při pokládce ležaté kanalizace, proč se po betonáži stropů na stavbě nic neděje? To je jen pár otázek, které se vynoří ve chvíli, kdy se jako zodpovědní stavebníci účastníme kontrolních dnů na stavbě či jsme jen přirozeně zvědaví při pozorování stavebních prací na našem budoucím domově.

Mluvíme-li o tom, že je dokončena hrubá stavba, máme na mysli dohotovení všech nosných konstrukcí domu od základů až po zastřešení. Do domu již neprší (je položena střešní krytina), ale nelze jej obývat. Chybí tady okna, dveře, omítky, podlahy a všechny povrchové úpravy, vnitřní instalace či zařizovací předměty jako je vana či kuchyňská linka. Dům do stadia dohotovené hrubé stavby roste zdánlivě velice rychle, vypadá to, že za chvilku budeme shánět stěhovací firmu. Nicméně do kolaudace ještě zbývá spousta času, který musí být věnován detailnímu dokončení domu. Tyto takřka neviditelné práce, které investor-laik leckdy není schopen ani okem postihnout, jsou práce velmi profesně náročné a čas potřebný na jejich zhotovení nelze násilně zkracovat nedodržením technologických postupů.

Ale vraťme se k hrubé stavbě. Máme právoplatné stavební povolení, máme projekt pro realizaci stavby, máme vybranou technologii a s vybranou stavební firmou jsme uzavřeli smlouvu o dílo. V této fázi je rovněž výhodné mít i svůj stavební dozor, který bude místo nás na realizaci stavby dohlížet. O všech těchto přípravných fázích jsme již podrobně psali, patříme tedy k téměř poloprofesionálním a velmi poučeným stavebníkům. Zatím jsme ale nepostavili vůbec nic.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ