Co týden dal?

14.04.2006 | , Finance.cz
Press centrum


Těsné vítězství Prodiho v Itálii, vyhoštění našeho diplomata z Kuby, vysoký představitel ČEZu byl obviněn policií a odstoupil z funkce a další zajímavé události v našem týdením souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Parlamentní volby v Itálii skončily těsným vítězstvím levicové opozice vedené Romanem Prodim. Dosavadní italský premiér Silvio Berlusconi však odmítl uznat porážku do přepočítání nepotvrzených volebních lístků.
  • Kuba vyhostila vysokého českého diplomata. Neprodloužila mu vízum bez udání důvodu. Ještě více se tak vyostřily napjaté vztahy mezi oběma zeměmi. České ministerstvo zahraničí chystá za tento krok odvetu.  
  • Americká společnost Nasdaq koupila 15% londýnské akciové burzy a stala se tak jejím největším akcionářem. Nasdaq koupil celkem 38,1 milionu akcií za 448 mil. liber (18,4 mld. Korun).
  • Bulharsko podepsalo návrh smlouvy o prodeji tepelné elektrárny ve Varně české společnosti ČEZ. Ta podle dohody zaplatí 206 milionů eur v hotovostí za 100% podíl v elektrárně a dalších 140 milionů eur investuje do navýšení kapitálu elektrárny.
  • Ceny drahých kovů na světových burzách v posledních týdnech překonávají dlouhodobá maxima. Zlato překročilo hodnotou 604 dolarů 25 leté maximum, stříbro 23 leté maximum. Cena zlata se tak během uplynulých čtyř let zvojnásobila. Důvodem je obava z nestability dolaru, inflace a napětí na blízkém východě.
  • Evropská unie loni vyčerpala rekorních 99% svého rozpočtu. Nevyužito zůstalo pouze 1,077 mld. eur. Podle Evropské komise to svědčí o tom, že při dobré správě prostředků je lze využít téměř beze zbytku.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

V našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 700 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!!!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Přijímací zkoušky na střední školy i maturitní zkoušky se nezadržitelně blíží. V našem Prodejním centru v sekci Studijní literatura naleznete mnoho publikací, které vám  pomohou při přípravě na jejich úspěšné složení. Využijte možnosti nákupu knih on-line, ušetříte tak čas i finance.

Posledních 7 dní doma

  • Místopředseda představenstva ČEZ Alan Svoboda odstoupil ze své funkce. Stalo se to kvůli podezření, že při obchodování s akciemi ČEZu zneužíval vnitřní informace z elektrárenské firmy, díky čemuž si měl údajně vydělat 1,6 milionu korun.
  • Společnost IBM otevřela v Brně nové zákaznické centrum. V první fázi zde najde zaměstnání 1200 lidí. Ti budou deně pomáhat stovkám klientů firmy, převážně z Evropy. Podobná centa v Brně v nedávné době otevřela i Lufthansa nebo softwarová společnost Grisoft. Podle odborníků se město začíná stávat středoevropským centrem strategických služeb.
  • Vláda schválila jižní variantu plánované rychlostní komunikace R35, jež má spojit východní Čechy s Moravou. Výstavbu R35 provázejí vleklé spory, kdy především lidé v Pardubickém kraji proti zvolené jižní variantě často protestovali. Výstavba bude zahájena již letos úsekem Sedlice - Opatovice nad Labem.
  • Šéfem nové sekce ČNB regulace a dohledu nad pojišťovnami se na základě výběrového řízení stal Karel Gabrhel. Tato nová sekce vznikla v rámci sloučení dozoru nad finančním trhem do ČNB a nahradila zaniklý Úřad státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění.
  • Televize Nova a internetový portál Seznam.cz uzavřeli příměří ve svém sporu. Ten vznikl na základě reportáže Novy, že databázi seznamu napadl a vykradl hacker. Obě společnosti vydaly společné prohlášení, podle kterého považují celou kauzu za uzavřenou.
  • Češi loni poprvé v historii utratili víc na svých cestách v ČR než v cizině.  Výdaje na delší i kratší cesty po Česku loni dosáhly 87 miliard korun. Meziročně tak Češi doma utratili o deset procent víc než o rok dříve. Útraty v cizině se pohybovaly kolem 78 miliard korun, a proti loňsku tak byly nižší o dvě procenta.
  • Prezident Václav Klaus podepsal stavební zákon, který stavebníkům zjednoduší administrativu. Místo původního stavebního povolení bude pro malé stavby stačit jen ohlášení. Postavit si rodinný dům, garáž nebo přestavět byt tak bude jednodušší. Předloha začne platit 1. ledna 2007.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Finanční úřady nejsou zrovna nejoblíbenější instituce. Bohužel každý z nás je čas od času musí kontaktovat. Na Finance.cz už dlouho nabízíme seznam jednotlivých finančních úřadů se všemi potřebnými údaji. V tomto týdnu pro lepší přehlednost přibyla mapa České republiky pomoci které lehce najdete váš místně příslušný úřad. Přesvědčte se o tom zde.
  • Připsané výnosy jednotlivých penzijních fondů se dozvíme až po proběhnutí valných hromad. Asociace penzijních fondů však již zveřejnila ekonomické údaje za rok 2005, které mohou dosti napovědět. Podrobné aktuální údaje o hospodaření penzijních fondů najdete v sekci Penze.
  • Každý měsíc v sekci Ekonomika pravidelně ve spolupráci se společnosti Atlantik - Kilcullen AM zveřejňujeme komentář k vývoji makroekonomických údajů. Pokud vás zajímá, jak si vedla Česká republika a státy EU a USA nenechte si ujít dubnový díl.


Fintriky

Letošní nekonečná zima snad již definitivně skončila. Vládu nad počasím přebírá jaro, a s ním přichází čas rodinných víkendových výletů. A právě tomuto tématu jsme se tento týden věnovali v naší pravidelné rubrice Finanční tipy a triky. V pondělí jsme vám poradili kam se vydat na hrad, či zámek a kolik vás to bude stát. Úterní fintrik byl zaměřen na poutě a cirkusy. Velmi zajímavý byl středeční článek o zoologických zahradách, stejně jako ten čtvrteční, který se věnoval muzeím a galeriím. Poslední den jsme vám poradili s návštěvou hvězdárny, či planetária

Anketa

Stejně jako v předchozích týdnech, jste i tento na naší domovské stránce nenašli klasickou anketu, ale soutěžní kvíz. Od předminulého týdne totiž můžete soutěžit s Rádcem investora o zajímavé ceny. Popis programu včetně anketní otázky najdete na této stránce.

Anketní otázka pro tento týden byla zveřejněna v jiných podsekcích po celém serveru. Tento týden nás zajímalo, zda jste letos přispěli na některá povodňová konta. A jak hlasování dopadlo?

  • Ano - 30 %
  • Ne, ale určitě peníze pošlu - 28 %
  • Ne a nepošlu, ať se postará stát - 42 %

Z výsledků ankety jednoznačně vyplývá, že vlna solidarity českých občanů, která se zvedla po posledních dvou velkých povodních v letech 1997 a 2002 se letos opakovat nebude. Postižená města a obce se budou muset v daleko větší míře spolehnout na pomoc od státu. Tuto skutečnost jistě ovlivnil i fakt, že letošní jarní povodně byly již třetí velkou živelnou pohromou za posledních deset let.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum