Co týden dal?

21.04.2006 | , Finance.cz
Press centrum


Aktuální informace z domova, ze světa i našeho serveru nejen z finanční oblasti na jediném místě – to je náš pravidelný týdenní souhrn nejdůležitějších události uplynulých dnů. Nenechte si ho ujít.

Posledních 7 dní ve světě

  • Západoevropské akcie rostly, podpořeny zisky elektronického gigantu Philips a energetických a ropných firem. Investoři také přivítali zprávy z USA, které naznačily, že americká centrální banka by mohla ukončit zvyšování sazeb.
  • Mezinárodní měnový fond (MMF) zvýšil odhad růstu světové ekonomiky na letošní rok na 4,9 procenta. To je razantní zvýšení ve srovnání s předchozí prognózou z loňského podzimu, kdy fond předpovídal růst v rozsahu 4,3 procenta.
  • Současná expanze ekonomik východní a jihovýchodní Evropy letos začne pravděpodobně chladnout, obavy však nadále vyvolávají vysoké deficity běžných účtů, uvedl to ve středu MMF.

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 700 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte celý měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Chystáte se k rekonstrukci vašeho bydlení? Máte sepsaný dlouhý seznam materiálu a potřeb, které je nutné k rekonstrukci pořídit? Pokud máte uzavřené nebo si nyní sjednáte stavební spoření u Raiffeisen stavební spořitelny, získáte na vaše nákupy výrazné slevy a to v těchto vybraných prodejnách. Ušetřete a nakupujte výhodně se slevou. V případě, že si stavební spoření uzavřete on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra, získáte od nás navíc ještě odměnu až 700 Kč.

Posledních 7 dní doma

  • Nejvíce peněz loni odvedly státu na daních společnosti Komerční banka, ČEZ a Česká spořitelna. Stát loni na daních z příjmu právnických osob vybral od více než 300.000 firem 145 miliard korun.
  • Podnikatelům se zřejmě pravděpodobně od poloviny roku zjednoduší běhání po úřadech. Senát tento týden schválil vládní novelu živnostenského zákona, podle níž by podnikatelům při zahájení i průběhu činnosti stačil na všechny nutné úkony jeden úřad - centrální registrační místo a jeden formulář.
  • Do České republiky letos na Velikonoce přijel podle odhadů rekordní počet turistů.  Návštěvníci utratili přes dvě miliardy korun.
  • Vedení České pojišťovny v úterý schválilo záměr odštěpit nepojišťovatelské aktivity a převést je na novou společnost včetně dluhopisů a podřízeného dluhu. Pojišťovna to ve středu uvedla ve zprávě pro pražskou burzu.
  • Mittal Steel Ostrava očekává, že letos překročí původně plánovaný objem výroby ve výši 3,1 milionu tun oceli poté, co první čtvrtletí naznačilo oživení poptávky na trhu, oznámila firma ve středeční zprávě.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Přemýšlíte o vybavení domácnosti, koupi dovolené či jen potřebujete finanční rezervu pro nenadálé výdaje? Jednou z možností je kontokorentní úvěr. Nemusíte čekat na nejbližší výplatu, ani narychlo žádat o poskytnutí spotřebitelského úvěru. Finanční rezerva je pro vás stále připravena na vašem běžném účtu. V sekci Bankovnictví nově najdete kompletní nabídku kontokorentních úvěrů od bank působících na našem trhu.
  • Průměrné ceny pohonných hmot v tuzemsku jsou v posledních měsících značně kolísavé. Zajímají vás jejich aktuální či historický vývoj? Podívejte se do sekce Data on-line, kde jsme pro vás nově připravili přehled průměrných cen Nafty a Naturalu 95 nejen za celou Českou republiku, ale i v jednotlivých krajích.
  • Zajímá vás jak si vedly ekonomiky různých států Evropy a světa v loňském roce? V sekci Ekonomika pod položkou Svět v číslech se dozvíte aktuální makroekonomické ukazatele jednotlivých zemí.

Fintriky

Když se nám daří v práci, dostaneme většinou přidáno. Když se nám daří ve sportu, vyhráváme závody. Jak ale zjistíme, že si ekonomika vede dobře?  V posledních letech často slýcháváme, že se naši republice také daří. K zjištění výkonnosti sátu slouží tzv. makroekonomické ukazatele. A právě těm jsme se věnovali celý tento týden. Soustředili jsme se na základní ukazatele typu inflace, nezaměstnanost, hrubý domácí produkt nebo vývoj mezd. A protože čísla nám řeknou nejvíc při porovnání s jinými, vybrali jsme několik států EU se kterými jsme poměřili výsledky posledních let.

Anketa

Stejně jako v předchozích týdnech, jste i tento na naší domovské stránce nenašli klasickou anketu, ale soutěžní kvíz. Na http://www.finance.cz/ můžete soutěžit s Rádcem investora o zajímavé ceny. Popis programu včetně anketní otázky najdete na této stránce.

Dálnice D1 už léta patří mezi noční můry řidičů. Převrácené kamiony, nekonečné fronty…to je běžný obrázek cestujících na trase Praha – Brno. V současné době fungují první čtyři informační tabule, které řidičům poskytují informace o dění na dálnici. V naši pravidelné anketě nás proto zajímalo, jak tento krok hodnotíte vy. Tady jsou vaše odpovědi.

  • Je to dobře, řidičům to pomůže – 36 %
  • Není to špatné, ale je jich potřeba více – 39 %
  • Jsou to zbytečně vyhozené peníze – 13 %
  • Nevím, nejezdím autem a nezáleží mi na tom – 13 %

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum