Téma dne: hrubá stavba (5. díl)

24.04.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Sledujeme-li růst domu postupně, nenechme se zmást častými optickými klamy. K tématu hrubé stavby mne vždy napadá srovnání se starým rčením, že prvních 90 procent úkolu trvá 90 procent času a zbývajících 10 procent zabere dalších 90 procent času.  

Střecha a střešní krytina
Zdivo podkrovní části domu je dokončeno ještě rychleji než přízemí domu a po provedení věnců s kotvami pro střešní konstrukci nastupují na stavbu tesaři. U některých konstrukčních řešení může být celá část stavby nad nespalným stropem již provedena ze dřeva. Montáž klasického krovu je záležitostí několika dnů a konstrukce hned dostává další vrstvu vodorovného laťování s pojistnou hydroizolací. Pokrývači jsou schopni položit stále ještě ve velmi rychlém tempu základní střešní krytinu v jejích rovných částech.

Dokončení krytiny se všemi detaily, prostupy a ukončeními již tak rychlým tempem jít nemůže, navíc je třeba instalovat klempířské prvky. Teprve pak je stavba zabezpečena před povětrnostními vlivy - zatím pouze před deštěm, ale přesto dostatečně pro zajištění již instalovaných stavebních konstrukcí před poškozením v běžných povětrnostních podmínkách.

Barevný guláš
Náš budoucí dům prochází v celém období hrubé stavby velkými tvarovými změnami. Je dobře známé, že určité fáze výstavby vyvolávají dojem, že je některá část domu pro budoucí požadovaný účel malá, nebo naopak velká. Tady doporučuji nenechat se svést k úpravám stavby "za pochodu" a všechny nejasnosti řešit opakovaně s projektantem. Ani vnější výraz stavby nám zatím nepřipomíná projektové řešení. Barevně se projeví na vznikající hmotě dnes často používaný strukturovaný načervenalý odstín cihelných bloků nebo bělost tvárnic přesného zdění. Zejména náš venkov je dnes plný vznikajících staveb, na kterých nás zarazí trochu infantilní kombinace červeného zdiva s krovem vybarveným díky nátěrům proti dřevokazným škůdcům do zelena.

V další fázi vstupuje do barevné kombinace finální odstín krytiny, pod kterým ale ještě díky nedokončeným detailům stále vykukují části zeleného dřeva. Korunu barevné kombinaci dávají modré ochranné fólie právě montovaných plastových oken a dveří. Pohříchu často se vzhledem k finančním možnostem některých stavebníků v této fázi vývoj dalšího vnějšího vzhledu stavby na nějakou dobu zastaví. Pokud si ale odmyslíme barevnost, zjistíme překvapivě, že celkové hmotové řešení domu v hrubé stavbě je většinou velmi příznivé. Z hlediska kompozice je zde pro absenci některých pozdějších detailů většinou velmi jasné propojení mezi hmotovým a konstrukčním řešením. Také fasáda neuhlazená omítkou a prolomená pouze okenními otvory bez oken je většinou velmi dramatická a působí výrazněji než po dokončení. I v hrubé stavbě si již můžeme představovat svůj budoucí domov. Je tady také poslední možnost ovlivnit detaily dokončení a rozhodnout o barevnosti fasád.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ