Investice do servisu snižují náklady na opravy

03.05.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Víte o tom, že při pravidelných navštěvách servisní stanice kromě mnohonásobného zvýšení vaší bezpečnosti ušetříte na opravách automobilu tisíce korun?

Téma týdne: Starosti i radosti na čtyřech kolech

Stále více řidičů v posledních letech opouští autorizované servisní stanice a začíná navštěvovat pouze nezávislé autoservisy. Jedním z hlavních důvodů je oproti autorizované stanici razantně nižší cena při zachování uspokojivé kvality náhradních dílů. Mezi další výhody nezávislých opraven patří na základě nových legislativních norem (§ 3 odst.1 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže) možnost provádět běžnou údržbu a možnost použít neznačkové náhradní díly i na vozidlech, které jsou v záruční době, aniž by to mělo vliv na záruku.

Autorizované servisní stanice

Hlavní předností autorizovaných autoservisů je na základě povinnosti splňovat přísné normy, nutnosti používat nejmodernější diagnostické a technické vybavení a pravidelného školení mechaniků garance opravy každé poruchy na vozidle. Nevýhodou a zároveň hlavním důvodem motoristů pro odchod k nezávislým servisům jsou bohužel znatelně vyšší ceny služeb a značkových náhradních dílů. Mezi nejčastější druhy servisních oprav patří diagnostika motoru, brzdy, spojka, výfuková soustava, elektronika, klempířské a autolakýrnické práce, pneumatiky, klimatizace, atd.

Nezávislé autoopravny

Tyto opravny, které nemají status autorizovaných servisů, jsou vhodné především pro provádění činností nevyžadujících vysokou odbornost či složité diagnostické přístroje nebo pro opravy s použitím znatelně levnějších neznačkových náhradních dílů. A vzhledem k tomu že až devadesát procent všech servisních činností jsou většinou běžné prohlídky a výměny provozních součástí a kapalin, nevyžadující vysokou odbornost mechaniků, nezávislé autoopravny mají opravdu slibnou budoucnost.

Doporučení pro motoristy 

Právě jste si pořídili automobil a rozhodujete se, zda využívat služeb autorizované servisní stanice či nezávislého servisu? Pokud vlastníte nový či skoro nový automobil a nejste závislí na penězích, doporučujeme vám navštěvovat pouze některý z autorizovaných servisů. Při plánovaných návštěvách si zvýšíte bezpečnost a při použití značkových náhradních dílů si také prodloužíte životnost vozidla. Pokud však vlastníte automobil starý nebo nepatříte mezi horních deset tisíc, doporučujeme vám svěřit váš vůz do některého z nezávislých neautorizovaných servisů.
 

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky