Chcete méně peněz hned nebo více později?

10.05.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Rozhodli jste se váš starší automobil prodat a přemýšlíte, zda je výhodnější získat méně peněz ihned prodejem vozu bazaru nebo ho v něm nechat stát a čekat na vyšší nabídku?

Téma týdne: Starosti i radosti na čtyřech kolech

Konečně jste si našetřili dostatek peněz na nový automobil, chtěli byste prodat vůz starý a přemýšlíte jak na to? Poradíme vám, jak získat nejvíce peněz v relativně krátkém čase a nepodlehnout podvodníkům.

Prodej za hotové
Základní otázka při prodeji staršího automobilu zní, zda peníze od kupujícího potřebujete okamžitě nebo až později. V případě, že peníze z prodeje chcete použít ihned (např. si chcete pořídit automobil nový), doporučujeme vám prodat vůz přímo autobazaru. Ten si vozidlo nejprve otestuje a navrhne vám, za kolik ho od vás odkoupí. Pokud s částkou souhlasíte, obdržíte peníze ihned na ruku. Nevýhodou při tomto prodeji je však nižší nákupní cena.

Komisní prodej
V případě že peníze okamžitě nepotřebujete, můžete váš automobil nechat v bazaru stát a čekat, až vám potenciální klient nabídne oproti bazaru částku vyšší. Bazar s vámi sepíše smlouvu o komisním prodeji, kde budou uvedeny všechny důležité údaje o vás a o prodávaném vozidle. Následně se s vámi zástupce bazaru domluví na ceně, za kterou bude vůz prodejný a kolik z této částky obdržíte vy a kolik bazar.

Potřebné dokumenty
Při prodeji vozidla do bazaru musíte mít sebou váš občanský průkaz a druhý doklad totožnosti (např. řidičský průkaz, pas, rodný list či zbrojní průkaz) a k prodávanému vozidlu technický průkaz (TP), osvědčení o technickém průkazu (OTP) a doklad o zaplacení povinného ručení. Doporučujeme vám vzít sebou také originál původního technického průkazu země původu, servisní knížku a emisní knížku.

Provize
U většiny bazarů se provize většinou pohybuje od dvou procent ze základní prodejní ceny automobilu. Tuto provizi platíte autobazaru vy jako prodávající.

Pozor na podvodníky
Pokud v některém bazaru objevíte automobil, který hledáte, ale máte v plánu si ho koupit až později, rozhodně vám nedoporučujeme zanechávat v bazaru jakoukoliv zálohu. Pokud se totiž při následném jednání s majitelem bazaru nedomluvíte, může se stát že o zálohu přijdete. Navíc vám můžeme zaručit, že při dalším hledání naleznete když ne vůz stejný, tak určitě lepší. V každém případě vám však doporučujeme si při prodeji automobilu nechat cenu odhadnout nezávislým odborníkem a v případě znatelně nižší ceny od bazaru či klienta smlouvu nepodepsat a navštívit jiný bazar.

 

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky