Analýza rozpočtového deficitu

06.05.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Analýza rozpočtového deficitu

 

Nově zvolená sociálně demokratická vláda sáhla k dlouho avizovanému kroku: fiskální expanzi, jejímž nástrojem je rozpočtový deficit. Z ekonomického hlediska je tento postup ospravedlnitelný v jediném případě; je-li schopen pozitivně působit na reálné ekonomické ukazatele, růst HDP a snižování nezaměstnanosti.

Proti účinnosti fiskální expanze aplikovanou na naší realitu hovoří jednoznačně makroekonomické vlastnosti naší ekonomiky: její otevřenost, velká mobilita zahraničního kapitálu a flexibilní měnový kurz. Tyto okolnosti způsobí, že rozpočtový deficit krátkodobě povede k růstu produktu

avšak spolu s růstem úrokové míry, která přitáhne spekulativní zahraniční kapitál a sníží čisté exporty, čímž poklesne produkt na původní úroveň. Jinými slovy rozpočtový deficit bude profinancován saldem platební bilance.

Je nutné rovněž vzít do úvahy dopad deficitu běžného období na státní rozpočty v příštích letech, kdy bude růst vnitřní zadluženost a vznikat výdajový tlak na úrokové krytí tohoto deficitu. Současně zde působí prahové efekty jednorázových výdajů majících podobu zákona a tudíž v budoucnost

i jen těžko politicky odbouratelné.

Politické důvody rozpočtového deficitu jsou mnohem prozaičtější. Tvůrci rozpočtu sáhli k této variantě ve snaze alespoň částečně splnit štědrý volební program a utišit nářek voličů z veřejného sektoru. Avšak sebevětší finanční dotace není sama o sobě schopná vyřešit problémy veřejného sektoru. Zde je jediným dlouhodobým řešením minulými vládami odkládaná restrukturalizace a zefektivnění využívání svěřených zdrojů.

V neposlední řadě politické spory ohledně daňových kvót nutných k financování rostoucích rozpočtových výdajů a ohledně výše a samotné existenci deficitu destabilizují ekonomickou situaci v očích investorů. Nezbývá tedy než doufat, že politickým procesem projde varianta co nejnižšího ekonomického zla.

 Zdroj: Sati, a.s., makléř Pavel Brejcha

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU