Mládež bez práce

05.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Mládež bez práce

Mládež bez práce

Ve věku globalizace , mezinárodních toků technologií a obchodu lze dosáhnout trvale vysokého růstu pouze s dostatečně velkým zdrojem lidského kapitálu .

Mezinárodní organizace práce ( ILO) uvádí , že je dnes ve světě bez práce nebo jen neúplně zaměstnaná více než miliarda lidí , což představuje nevyužití celé třetiny potenciálu světové lidské pracovní síly . Globální počet mladých lidí ve věku 15 - 24 let se odhaduje na 60 mil. .

Podle zprávy Organizace pro hospo

dářskou spolupráci a rozvoj ( OECD) je v členských zemích míra nezaměstnanosti mládeže mnohem vyšší než celková a v průměru téměř o dva procentní body nad úrovní v roce 1990 . Vysoká zůstává hlavně v zemích s tuhými restrikcemi trhu práce . Podniky se brání zaměstnat neověřenou a málo produktivní pracovní sílu , jestliže je to při vysokých minimálních mzdách a daních z mezd nákladné a je - li možnost výpovědi omezena zákonnou ochranou pracovních míst .

Ani Česká republika

není v tomto výjimkou . Rostoucí nezaměstnanost doléhá stále více na čerstvé absolventy škol . Mladí lidé tvoří celkově největší skupinu nezaměstnaných . Z celkového počtu 435 tisíc nezaměstnaných představují čerství absolventi 15,1 % . Navíc patří těm , kteří dostávají nejnižší možnou podporu .

Zdroj: EKONOM 31/99

 

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU