Zeman chce zvýšit mzdy státních zaměstnanců snížením jejich počtu

23.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Premiér Miloš Zeman podmiňuje zvýšení mezd státních zaměstnanců snížením počtu těchto pracovníků. Uvedl to v dnešním vysílání Radiožurnálu.

Snížení celkového objemu mnohdy přebujelého státního aparátu umožní podle premiéra zvýšit průměrnou mzdu státních zaměstnanců. Redukce počtu zaměstnanců však nesmí být plošná. Musí se týkat jen těch oblastí, kde snížení počtu pracovníků nevytvoří vážné škody, a naopak přispěje ke zvýšení produktivity práce těch zbývajících, řekl Zeman.

V jednání o vývoji mezd zaměstnanců rozpočtové příspěvkové sféry v roce 2000 budou dnes pokračovat představitelé organizací rozpočtové a příspěvkové sféry a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Odbory podle předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Aleny Vondrové požadují "mírný nárůst reálných mezd".

Podle Zemana se při jednání o platech státních zaměstnanců zaměňuje průměrný plat těchto pracovníků a celkový objem mzdových prostředků. Návrh ministra financí Pavla Mertlíka na zmrazení mzdových prostředků je dobrým základem pro snižování počtu zaměstnanců, usoudil předseda vlády. "Daleko snadněji snižujete počty státního aparátu tehdy, když máte zmrazený celkový limit mzdových prostředků, než tehdy, když takové zmrazení neexistuje," řekl Zeman.

Vláda předložila ve svém programovém prohlášení závazek, že sníží přebujelý státní aparát. To nebylo možné udělat okamžitě. Bylo nutné vytipovat oblasti, kde je to možné, a naopak oblasti, kde to není žádoucí, uvedl premiér.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU