Rozhodnutí ÚOHS ve věci povinného ručení lze očekávat do 14 dnů

21.10.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Zhruba do dvou týdnů lze očekávat rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve věci výše sazeb povinného ručení pro motoristy. Většina pojišťovacích ústavů má nyní totiž téměř shodné ceny. "Správní řízení s Českou asociací pojišťoven zahájil úřad z vlastního podnětu již v září," řekl ČTK mluvčí ÚOHS Jaromír Blažke.

Záležitost však podle něj nebyla dosud ukončena pravomocným rozhodnutím. Podrobnější informace o dosavadních poznatcích tedy mluvčí zatím nemůže zveřejnit. "Rozhodnutí lze očekávat do dvou týdnů," doplnil Blažke. Údajné zneužití monopolního postavení České pojišťovny úmyslným zatajením údajů o likvidaci škod při autonehodách mluvčí ÚOHS nekomentoval.

Základní sazby povinného ručení jsou u osmi pojišťoven téměř stejné. Například v kategorii osobních automobilů Škoda s motorem do objemu 1350 ccm činí cenový rozdíl jen 12 korun.

Možnost dohody o stanovení výše sazeb povinného ručení dnes v Praze rozhodně odmítl prezident České asociace pojišťoven (ČAP) Vladimír Mráz. Kartelové dohody i úvahy o kartelových dohodách nepovažuje za možné. Některá média informovala, že členové ČAP kartelovou dohodu popírají, ale přiznali vyhotovení cenových kalkulací pro Ministerstvo financí.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ