Od července se zvyšuje nájemné, ekonomové volají po deregulaci

22.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Pro letošní rok vyhlásilo ministerstvo financí, že ceny nájemného mohou vzrůst maximálně o inflaci cen stavebních prací za loňský rok, tj. o 9,3 procenta. Podle vyhlášky však obce mohou vyhlásit zdražení nájmů tak, jak potřebují- nebo třeba nezdražovat vůbec: růst cen však nesmí přesáhnout zmíněné 9,3 procenta (což představuje zdražení zhruba o 3 koruny na metr čtvereční v pražském bytě 1. kategorie). Odborníci předpokládají, že maximálně porostou ceny nájemného pouze ve velkých městech a atraktivních lokalitách.
Vzhledem k tomu, že v uplynulých dvou letech rostly ceny nájmů dost razantně, v některých oblastech již stanovené nájemné dosáhlo zhruba tržního nájemného. Zdražit méně, než předpokládá ministerstvo financí, chce v letošním roce například jedenáctý pražský obvod. Na sídlišti Jižní Město tedy poroste nájemné o 9,3 procenta jen v 8 panelových domech. Toto vyšší zdražení se přitom týká pouze bytů, které prošly rekonstrukcí a lidé v nich ušetří třetinu nákladů na teplo. U ostatních bytů v Praze 11 se zvýší nájemné o 6,2 procenta, což je 1,85 koruny na metr čtvereční. Ještě nižší- pouze pětiprocentní- růst nájemného čeká nájemníky domů s pečovatelskou službou a v bytech pro tělesně postižené.
Majitelé chtějí víc peněz Podle místopředsedy Sdružení nájemníků Karla Hanauera je pronajímatel (majitel domu, obec apod.) povinen nájemníkovi nejpozději do 30. června nahlásit, že musí za byt platit více. Pokud pronajímatel nájemníka včas neupozorní na novou výměru nájemného, může nájemník platit dál tolik, kolik dosud platí. Pronajímatel pak po nájemníkovi nemůže peníze zpětně vymáhat, upozorňuje Hanauer. Hanauer dále připomíná, že deregulace cen nájemného se nevztahuje na zálohy na služby. Ty by prý neměly být zdraženy, a pokud budou, případný přeplatek musí být vyrovnán při každoročním vyúčtování.
Pronajímatel by měl ale vycházet ze zkušeností z minulých let a zálohy na služby nastavit tak, aby ke zbytečným přeplatkům či nedoplatkům nedocházelo, říká Hanauer. S letošním růstem nájemného nesouhlasí majitelé domů. Podle nich totiž roste velice málo v porovnání s náklady na provozování domu či tržním nájemným. Když majitelé domů vyberou na nájemném tak malé částky jako dosud, nezbývají jim prý peníze na potřebné investice. S nízkým růstem nájemného nesouhlasí ani ekonomové. Pokud nebude dokončena deregulace nájemného, pro investory, a to i obce, není financování výstavby nájemních bytů vůbec atraktivní, říká analytik Pavel Capouch z SI Corporate Finance.
Není pravda, že by po uvolnění cen vzrostly nájmy tak, aby dosáhly cen běžných na černém trhu. Naopak nabídka by se více vyrovnala poptávce a tržní ceny by byly nižší, říká Pavel Capouch. V loňském roce vzrostly ceny nájemného o 41 procent, předloni téměř o 100 procent. Podle ministerstva financí zatěžují náklady na bydlení rodinné výdaje necelými 20 procenty.

Zdroj: Lidové noviny 22.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU