BNP má šanci stát se největší bankou na světě

22.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Další úspěšné kolo v bitvě o ovládnutí konkurenčních bankovních ústavů Société Générale (SG) a Compagnie Financiere de Paribas získala minulý týden francouzská banka Banque Nationale de Paris (BNP). Obě banky, které se násilnému převzetí ze strany BNP zoufale brání, byly totiž neúspěšné ve svém odvolání proti rozhodnutí regulátora francouzského bankovního trhu. Ten totiž neshledal na plánu BNP žádné porušení pravidel hospodářské soutěže.
Své rozhodnutí tento orgán komentoval tak, že SG a Paribas měly na své odvolání nárok, výhrady obou bank však byly posouzeny jako neopodstatněné. Obě banky tak již nyní nemají podle odborníků příliš možností, jak se násilné akvizici bránit. Vše bude od této chvíle záviset na tom, jak se k nabídce na odkup akcií postaví sami akcionáři. Radě pro finanční trhy (CMF) zbývá pouze určit termín, do něhož nabídka na odkup Société Générale a Paribas vyprší.
Pokud BNP její plán vyjde, vznikne ve Francii bankovní kolos s tržní kapitalizací okolo 56 miliard dolarů. Předpokládaná výše aktiv nově vzniklého bankovního domu by přesáhla výrazně hranici jednoho bilionu dolarů a vznikla by tak podle tohoto kritéria největší banka na světě.

Zdroj: Lidové noviny 22.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU