Berka: ČR neměla čas na prevenci počítačového problému roku 2000

23.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Česká republika neměla příliš času na prevenci počítačového problému roku 2000 a přípravu na něj podcenila zejména podniková sféra. ČTK to v noci na dnešek řekl Karel Berka, který se účastní v newyorském sídle OSN druhé světové konference zaměřené na tuto problematiku.
OSN svolala třídenní konferenci národních koordinátorů pro posouzení pokroku jednotlivých zemí a regionů při prevenci potíží, které mohou způsobit počítačům dvě nuly na konci roku 2000. Dosavadní dvouciferné zaznamenávání koncového dvojčíslí si totiž počítač vysvětlí jako návrat do roku 1900, což může ochromit provoz v klíčových odvětvích hospodářství.
Koordinační program OSN proto zaměřil pozornost na oblasti, které jsou životně důležité, a to na lodní a leteckou dopravu, energetiku, finance, telekomunikace a zdravotnictví. Podle stupně připravenosti na odstranění případných problémů je Česká republika neoficiálně řazena do třetí ze čtyř skupin zemí. "Čas na prevenci nebyl prakticky žádný," řekl Berka a dodal, že teprve v únoru letošního roku vláda vzala tento problém na vědomí a jmenovala koordinátora, který má nejprve zmapovat situaci a poté navrhnout plán. Ten má přijít na zasedání vlády 15.července.
Spojené státy zahájily přípravu již v roce 1995, Velká Británie v roce 1996 a i země jako Tunisko a Mexiko alespoň v roce 1997. Proto se podle Berky v České republice na problém automaticky připravily společnosti se zahraniční účastí a dále společnosti, které jsou k tomu vázány napojením na světové organizace, tedy například ČSA. Připraveny jsou také české banky a veškeré organizace, které řídí vláda, dodal Berka.
"V soukromých podnicích ale žádná odpovědná příprava není," upozornil Berka, který je pověřen řízením Úřadu pro státní informační systém. Problematické jsou také některé privatizované městské služby jako vodárny a teplárny, jejichž fungování je v zimě životně důležité, ale kterým nemůže vláda nařizovat, aby se včas připravily.
Prevence problému roku 2000 vyžaduje totiž značné finanční náklady. Podle Berky jen Česká národní banky vydala na tento účel kolem miliardy korun a celkové výdaje ostatních podniků se budou blížit, jak odhadl Berka, několika miliardám korun. Společnosti totiž obvykle musejí přepsat počítačové programy a připravit si případné záložní systémy, aby nahradily případný výpadek.
Nepřipravené podniky, které utrpí škody, však nemohou očekávat, že dostanou náhrady od pojišťoven. "Pojišťovny nejsou od toho, aby hradily škody způsobené problémem roku 2000," řekl Berka a vysvětlil, že pojistit lze jen nepředvídatelné události, kterou počítačový problém roku 2000 není. "Všichni vědí, že přijde," řekl Berka.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU