Většina měst a obcí zdraží nájemné

24.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Drtivá většina velkých a středních měst rozhodla, že u nich od 1. července zaplatí nájemníci v bytech s regulovaným nájmem měsíčně o 9,3 procenta více než dosud. "Máme údaje asi od poloviny obcí a ty prozrazují, že téměř všechna velká města využijí při zdražení nájemného nejvyšší hranice, kterou jim vyhláška našeho resortu povoluje," uvedl Pavel Maštálka, ředitel odboru metodiky cen ministerstva financí.

Pouze pár menších obcí bude k radosti lidí zdražovat mírněji nebo vůbec. Maximální zdražení letos stanovilo ministerstvo financí právě na 9,3 procenta, což je nejmírnější nárůst nájemného za posledních pět let. Zatímco si tedy v předchozím roce musela například pražská domácnost připlatit na šedesátimetrový byt plných 520 korun, letos přidá na bydlení jen 166 korun. Mezi města, kde nájemné vzroste o možné maximum, patří i Ústí nad Labem, Litoměřice nebo Sušice. "Koeficientu stanoveného vládou jsme plně využili, ve skutečnosti bychom však nájemné potřebovali zvýšit ještě výrazněji, protože podstatně narostly i náklady na údržbu bytů," uvedl litoměřický starosta Jiří Landa.

Právě chátrání domů je nejčastějším důvodem pro zvyšování nájmů, a to překvapivě i v oblastech postiženýchvysokou nezaměstnaností. Vládní doporučení tak nezmírnili ani zastupitelé v Mostě či Orlové, kde do května přišel o jistotu zaměstnání zhruba každý šestý člověk. "Využili jsme nejvyšší možné hranice, protože například v letech 1995 a 1996 jsme se deregulacím vyhnuli," vysvětluje vedoucí bytového odboru mostecké radnice Eliška Povová. I přes červencové zdražení si však Mostecko s necelými třinácti korunami za metr čtvereční zachová nejnižší měsíční nájemné v republice. Pouze výjimečně se radní rozhodlinezatěžovat nájemníkům dále jejich rodinné rozpočty- zatím jen zanedbatelný počet malých obcí totiž ohlásil, že nájmy nezdraží.

Na sídlišti Havířov-Šumbark se dokonce základní nájemné o deset procent sníží. "Registrujeme tam menší zájem obyvatel o bydlení, všichni se tlačí do centra, proto jsme udělali toto opatření," uvedl mluvčí havířovského magistrátu Dobroslav Štrouf. Navzdory tomu, že města a obce využily možnosti zdražit nájemné většinou v maximální míře, experti nejsou spokojeni. "Jde o jasné zastavení deregulací, které způsobí katastrofu na trhu s byty, protože se prodlouží jeho letitá agonie," tvrdí expert na bytovou politiku Mário Strapec z institutu CERGE.

Analytik z Patria Finance Vladimír Kreidl k tomu dodává: "Kdyby se každý rok deregulovalo tempem asi 30 až 40 procent, tak by se ke kýženému sblížení tržního a regulovaného nájmu došlo bez dramatických cenových skoků." Sami představitelé měst jsou ovšem mnohem střízlivější. "Kdyby se nájemné zvýšilo stejně jako v uplynulých letech, tedy i o sedmdesát procent, přibylo by neplatičů a nic se tím nevyřeší," říká například správce děčínského městského bytového fondu Miroslav Weiser a dodává: "Přání o výši nájemného můžeme mít jakákoliv, ale těch devět procent navíc je reálné maximum, které jsou nájemníci schopni zaplatit."

Zdroj: MF Dnes 24.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU