Vývozu ČR stále více dominují firmy se zahraničním kapitálem

25.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Tahouny české ekonomiky zůstávají i nadále firmy se zahraničním kapitálem. Kromě nárůstu produkce v loňském roce, který činil o 43 procent, se totiž stále více podílejí i na vývozu České republiky. Podíl firem se zahraničním kapitálem na loňském vývozu země se zvýšil o 4,7 procenta proti roku 1997.

Objem vývozu těchto společností přitom byl 345,3 miliardy korun, což bylo více než 40 procent celého českého exportu. Přitom se tyto firmy podílejí na celkových výkonech domácího průmyslu jen 19 procenty. Jejich vývoz je tedy téměř dvojnásobný, než by odpovídalo jejich podílu na celkové produkci. Podniky se zahraniční spoluúčastí úzce spolupracují se zahraničními partnery a svými dceřinými společnostmi nejen v oblasti vývozu.

Jsou proto i významnými dovozci- na celkovém importu se podílejí více než 48 procenty. Zahraniční obchod těchto firem zaznamenal deficit 106 miliard korun, tedy o pět miliard méně než v roce 1997, sdělilo včera ministerstvo průmyslu a obchodu. Celkový deficit zahraničního obchodu v loňském roce dosáhl částky téměř 80 miliard korun. Na obchodní výměně se významně (177,7 mld. Kč) podílí dovoz výrobků, které se u nás dále zpracovávají či montují. Vývoz takto upraveného zboží byl přitom o t éměř 47 miliard vyšší než objem dovozu.

Zdroj: Lidové noviny 25.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU