V šedé ekonomice ČR se ročně podle odhadu ztratí 110 miliard Kč

01.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


V České republice se ročně vyplatí mzdy a vyrobí zboží v hodnotě 110 miliard korun, ze kterých se neodvádějí žádné daně ani poplatky. Podle analytiků Českého statistického úřadu je však velmi obtížné objem šedé, nebo také stínové ekonomiky přesně vyčíslit a skutečnost proto může být podstatně horší. Píše to dnešní deník Právo.
Jen ztráty na daních a clech z pašovaného textilu představují přibližně deset miliard korun, uvedl v Právu výkonný ředitel Asociace textil, oděv, kůže Jiří Kohoutek.
Oficiálně je v ČR 60.000 zahraničních pracovníků. Podle poznatků úřadů práce na stavbách, v zemědělství, lesnictví či při výrobě a prodeji textilu pracuje nelegálně minimálně 50.000 zahraničních pracovníků. To znamená, že jim je vyplácena mzda bez jakýchkoli odvodů a z tržeb za jejich výrobky se neplatí daně. Podle analytiků posiluje šedou ekonomiku i vzrůstající nezaměstnanost.
Do šedé ekonomiky patří příjmy, ze kterých se neodvádějí žádné daně, cla, sociální ani zdravotní pojištění. Nezapočítávají se do ní zisky z kriminální činnosti, připomíná Právo.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU