Americká elektronická firma Dovatron International plánuje rozšíření svých výrobních aktivit v Brně

01.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


CzechInvest , státní agentura pro podporu přímých zahraničních investic, oznamuje, že firma Dovatron International, jedna z nejvýznamnějších světových společností v elektronickém průmyslu, plánuje významné rozšíření svých výrobních aktivit v Brně.

Dovatron International je členem skupiny DII Group, která je veřejně obchodovatelnou společností s akciemi na americké burze NASDAQ. DII Group Inc. je významným dodavatelem pro světové značkové výrobce v oblasti elektroniky (OEM - „original equipment manufacturers“) a zabývá se zejména designem a výrobou desek tištěných spojů, jejich osazováním a celkovou integrací elektronických systémů.. Tyto služby nabízí ve své síti poboček v severní Americe, Evropě a Asii. K hlavním službám firmy patří design tištěných obvodů a polovodičů, výroba a montáž desek tištěných spojů, a distribuce výrobků. DII Group celosvětově zaměstnává zhruba 8,000 lidí. V daňovém roce 1998 dosáhly příjmy z prodeje skupiny 926 milionů dolarů.

Dovatron v České republice investoval již v roce 1998 s cílem posílení své přítomnosti v Evropě, odkud firma získává stále více zákazníků. Firma investovala do nákupu již existujících výrobních prostor a nákupu linek pro osazování desek tištěných spojů technoligií SMT. Výroba začala v polovině roku 1998.

Podle dnes oznámeného plánu Dovatron zamýšlí ve svém nově založeném závodě během příštích dvou let investovat minimálně 10 milionů dolarů do výrobních prostor a technologií. Během této doby dosáhne počet zaměstnanců firmy v Brně více než 450. Dovatron plánuje, že se bude ucházet o investiční pobídky nabízené českou vládou domácím i zahraničním investorům.

„Dovatron a DII Group jsou potěšeny, že dnes mohou oznámit své plány“, říká Micheal Corkery, president evropské divize DII Group. „Toto rozšíření výroby je výsledkem naší důvěry a pozitivních zkušeností, které jsme dosud v České republice získali. Dobrý vzdělávací systém a dovednosti českých pracovníků brněnského regionu, ideální poloha Brna ve středu Evropy, vzrůstající trend mezi značkovými výrobci zadávat výrobu specializovaným firmám, a nadšení a pracovní nasazení současného vedení brněnské firmy a jejích zaměstnanců způsobily, že vedení firmy Dovatron a DII Group mělo rozhodování značně usnadněno. Těšíme se na to, že se naše česká pobočka v Brně stane výrobním závodem světového formátu a poskytne našim zaměstnancům jistotu stabilního zaměstnání“.

M. Corkery také zmínil, že pomoc poskytnutá agenturou CzechInvest během období, kdy se rozhodovalo o investici, a přijetí systému investičních pobídek vládou ČR hrály významnou roli při rozhodování o umístění investice v České republice.

„Pro Českou republiku a její elektrotechnický průmysl je toto velmi významná investice“, říká Tomáš Petříček, Project Manager CzechInvestu . „Dovatron přináší do země moderní technologie a odhodlání provádět u nás design pro své zákazníky. To jasně ukazuje, že Dovatron má u nás dlouhodobé plány“. „Dovatron je první velkou nadnárodní elektronickou firmou z tzv. „contract manufacturing“, která se rozhodla nvestovat v České republice. Jsme velmi potěšeni, že je nyní Dovatron v ČR přítomen“, říká Jan A. Havelka, generální ředitel agentury CzechInvest , „Nejenže Dovatron přináší nové technologie a vytváří nová pracovní místa v high-tech sektoru, ale od jejich přítomnosti v ČR si slibujeme i zvýšený zájem ostatních investorů z oblasti high-tech výroby.

Zdroj: CzechInvest

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU