Nájemné poroste pomaleji zřejmě i příští rok

08.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Uvolnění cen nájemného nezajistí, že každý činžovní dům bude přinášet jeho majiteli zisk

Ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař připravuje plán, jak deregulovat ceny nájemného. Hlavní brzdou rychlejšího postupu jsou obavy z extrémního skoku cen v Praze a velkých městech.

Výdaje rodin na čisté nájemné by po odstranění regulace cen neměly přesahovat 15 procent z příjmů domácnosti. Vyplývá to z koncepce nového systému úpravy cen nájemného, kterou připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV)

Vedoucí tiskového oddělení MMR Oleg Gubin našemu listu sdělil, že časový horizont pro zavedení nového systému zatím nelze odhadnout. "V příštím roce bude růst nájemného pravděpodobně s určitou odchylkou ještě kopírovat inflaci," řekl.

Na čisté nájemné v současné době rodiny v průměru vydávají šest procent ze svých příjmů. Nový systém by tak majitelům nájemního bytového fondu přinesl prostor pro více než dvojnásobné zvýšení činží.

V České republice existuje zhruba 1,25 miliónu bytů s regulovaným nájmem, v nichž žije asi třetina obyvatel.

Milan Taraba ze Sdružení nájemníků, který má koncepci v rámci připomínkového řízení k dispozici, uvedl, že odstranění regulace a nový systém určování nájemného by měl být spuštěn do konce roku 2002. To odpovídá programovému prohlášení Zemanova kabinetu.

Zdroj: Hospodářské noviny 8.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU