Standard & Poor's potvrdila rating USA na nejvyšším stupni AAA

09.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) dnes potvrdila dosavadní rating dlouhodobých devizových závazků Spojených států amerických na nejvyšším možném stupni AAA, zatímco rating závazků v místní měně hodnotí na stupni A-1-plus. Hodnocení se týká dluhu v úhrnné výši asi 2,9 biliónu dolarů, uvedla včera agentura Reuters.
Za hlavní důvod potvrzení nejvyššího možného ratingu agentura považuje především vůdčí pozici Spojených států ve světě s výrazně diverzifikovanou ekonomikou, která je největší na světě. Americké hospodářství navíc každoročně produkuje zboží a služby v hodnotě téměř devět biliónů dolarů a vyznačuje se velmi vysokým příjmem na hlavu, který má letos činit asi 33.000 USD.
Pro nejvyšší možné hodnocení úvěrové spolehlivosti země však hovoří také pozice amerického dolaru, který je dominantní měnou v globálním obchodním a finančním systému. Agentura však oceňuje také činnost Úřadu federálních rezerv (Fed), kterému se po celá devadesátá léta úspěšně dařilo bojovat s inflací a držet ji pod úrovní tří procent.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU