Možností na trhu práce stále ubývá

12.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Vývoj na trhu práce se během června začal opět dosti dramaticky zhoršovat. Po dvou předešlých měsících, kdy našlo několik tisíc nezaměstnaných alespoň přechodné uplatnění při sezónních pracích, "vyskočí" nezaměstnanost zřejmě opět až na úroveň 8,5 %.

Na úřadech práce se projevuje očekávaný příliv čerstvých absolventů škol. "Je zřejmé, že mladí letos v daleko větší míře než dříve raději oželí své poslední prázdniny a začínají se zajímat o první zaměstnání ihned po ukončení školy. Jejich pozice na trhu práce s ohledem na ekonomický vývoj nikdy nebyla horší než teď. Šance absolventů škol i učilišť na nalezení práce jsou malé," uvedl ředitel Úřadu práce v Ostravě Zdeněk Prouza.

Prudký nárůst nezaměstnanosti zaregistroval také mostecký úřad práce, v jehož okrese se podíl nezaměstnaného obyvatelstva během června zvýšil z 16,7 na současných 17,7 %. "Tento nárůst nejsme zatím schopni přesně zdůvodnit. Mezi 1129 novými uchazeči se objevilo 250 absolventů škol. Jejich velký příliv však očekáváme až v srpnu a během září," řekl zástupce ředitelky mosteckého ÚP Milan Hanzlík.

Zdroj: Hospodářské noviny 12.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU