Časy laciné ropy už zřejmě skončily

13.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Světová produkce černého zlata klesá v důsledku dodržování těžebních kvót

Ve srovnání s obdobím přelomu let 1998/99 se ceny ropy na okamžitém trhu minulý týden zdvojnásobily. Hlavní příčinou je rostoucí poptávka zejména z Asie, což je považováno za jeden ze signálů tamního oživení po krizi.

Ještě na začátku roku 1999 bylo jednání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) sledováno s jistou škodolibostí. Jen málokomu se chtělo uvěřit, že právě tento kartel dokáže ve svých řadách prosadit větší disciplínu ve věci dodržování těžebních kvót. Vždyť ceny za ropu poklesly loni v prosinci na dvanáctileté minimum a předpokládalo se, že i bohatí producenti se pokusí udržet si příjmy zvyšováním těžby. To by ovšem vedlo k růstu přebytku nabídky nad poptávkou. Ve Spojených státech loni dokonce došlo k zakonzervování některých menších zdrojů.

Údajně nemožné se stalo skutečností, země OPEC nejenže těžební kvóty dodržují na asi 88 - 90 procent, také producenti stojící mimo OPEC (např. Rusko, Mexiko, Venezuela, Norsko, Omán) jsou se zvyšováním těžby velmi zdrženliví. Výsledkem je, že na trhu s "okamžitou" dodávkou se cena vyšplhala nad hranici 18 USD za barel (159 litrů). Na stejném trhu se koncem loňského roku cena ropy pohybovala mezi 9 a 10 USD/barel. Slabost eura vůči dolaru způsobila, že evropští dovozci pociťují růst cen obzvláště bolestně.

Zdroj: HN 13.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU