Nová etapa začíná - privatizace ČSOB

13.07.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nová etapa začíná Nová etapa začíná

PRIVATIZACE ČSOB

Podpisem smluv mezi FNM , ČNB , KBC Bank a IFC se završila privatizace svých představ dlouho otálet . jedné z největších tuzemských bank . Zbývá již jen uskutečnit platbu a převést akcie . Nový majoritní vlastník ČSOB zřejmě nebude s realizací .

Důstojně až okázale , prostě tak , jak se na takovou událost sluší , se sešli koncem minulého týdne v Hrzánském paláci představitelé všech zainteresovaných stran , aby stvrdili podpisy a slavnostními projevy jednu z nejvýznamnějších transakcí porevoluční doby .

Československá obchodní banka se podle přítomného premiéra Miloše Zemana prodala v nezvykle krátké době a za velmi dobru cenu (téměř dvojnásobnou proti odhadům ) a obchod je výhodný pro obě strany . Ministr financí Ivo Svoboda navíc dodal , že proces probíhal ve všech fázích naprosto transparentně , i když se v zákulisí šeptalo o tom , že finance a Fond národního majetku měly jiného favorita .

 

NEJDŘÍV ZAPLATIT , POTOM UTRATIT

Majitelé 66% balíku akcií se tedy stala belgická bankovně-pojišťovací skupina KBC ( rating AA ) , přičemž za tento podíl by měla ( zřejmě nejpozději do konce července )zaplatit více než 40 miliard korun .
O způsobech platby se zatím jen spekuluje . Odpověď na otázku jak se platba uskuteční ,
aniž by byla ohrožena stabilita české měny jednorázovým přísunem velké sumy peněz nedal odpověď ani guvernér Josef Tošovský . Nejjednodušší cestou by byl úvěr čerpaný u českých bank , jištěný odpovídajícím vinkulovaným vkladem ve volné měně u některé zahraniční banky . KBC Bank má ve volné měně dostatek hotovosti , a tak půjde především o to , rozložit kurzové riziko dealingovými operacemi v ČR i v zahraničí .

,

zdroj : EKONOM 26/99

 

 

 

 

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ