Vláda neschválila způsob převodu sociálních půjček v ČS

15.07.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Vláda na svém středečním zasedání neschválila způsob převodu sociálních půjček v České spořitelně, který navrhovalo ministerstvo financí. To dostalo svůj materiál preferující variantu ponechání sociálních půjček v portfóliu ČS k přepracování. ČTK o tom informoval mluvčí vlády Libor Rouček. "Ministr informoval vládu o záměru zabezpečení převodu sociálních půjček o základních směrech řešení, ale ty ještě budou potřeba dopracovat," řekl Rouček s tím, že neexistuje žádný termín, do kdy MF musí návrh znovu předložit.
Privatizace ČS tak zřejmě nabere další týdny zpoždění. Materiál měl být podle původního harmonogramu vlády předložen do konce června, a to spolu s návrhem na restrukturalizaci špatných aktiv ve spořitelně. Ten se ještě na jednání vlády neobjevil. Na rozhodnutí vlády, jak v ČS naložit se sociálními půjčkami a ztrátovými úvěry, totiž závisí i rozeslání informačního memoranda vybraným investorům. Ti by měli předložit nezávazné nabídky do konce července, což však již zřejmě nestihnou. MF ve svém návrhu zamýšlelo ponechat sociální půjčky v portfóliu spořitelny s tím, že mezi ČS a MF či Konsolidační bankou (Kob) bude uzavřena smlouva o úhradě majetkové újmy. Státní rozpočet přijde toto řešení nutné pro přípravu spořitelny na privatizaci celkem na 11,38 miliardy korun.
Sociální půjčky ve spořitelně představovaly ke konci loňského roku asi 560 tisíc účtů v hodnotě 15,5 miliardy Kč se splatností do roku 2021. Problém je v tom, že jsou úročeny výrazně nižší sazbou, než jsou aktuální tržní sazby a banka je nemůže financovat bez jisté ztráty.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ