Klaus:O schodku rozpočtu 30 mld. Kč v roce 2000 je možné uvažovat

26.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Částku, o které je možné uvažovat ve schodku státního rozpočtu v příštím roce, vyjádřil předseda poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus okolo 30 miliard Kč. Zhruba v této výši by se měl návrh schodku rozpočtu na příští rok pohybovat podle premiéra Miloše Zemana. Ministr financí a vicepremiér Pavel Mertlík označil 30 miliard za minimální deficit.

"Ptáte-li se mě, jestli 30 miliard je nešílená částka v době pádu ekonomiky, myslím, že je možné o tom nějakých způsobem uvažovat," uvedl Klaus na dotaz novinářů po skončení diskusního pořadu televize Prima Nedělní partie. "O politickém souhlasu ani slovo nepadlo a nepadne ani teď," dodal.

Podle Klause zatím ODS nebyla o vládních jednáních o rozpočtu informována. "Já si přeji, aby se stínový ministr financí (Vlastimil Tlustý - ODS) sešel s nestínovým ministrem financí, ale to se ještě nestalo a jakýkoli soud je předběžný," řekl Klaus.

Za přirozený zdroj pokrytí schodku veřejných rozpočtů považuje Mertlík výnosy z privatizace. Je otázkou, zda tyto zdroje budou krýt přímo schodek státního rozpočtu nebo jiný oddíl veřejných financí, jako je například Fond národního majetku. "Veřejné finance jako celek budou tímto vyrovnanější," dodal. Příprava rozpočtu na příští rok se uskutečňuje podle dle harmonogramu.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU