Nezaměstnanost Romů dosahuje až 80 procent

27.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost Romů dosahuje až 80 procent

Nezaměstnanost Romů dosahuje až 80 procent

Vláda stále neudělala nic pro to , aby odstranila hlavní příčiny romské nezaměstnanosti , a tedy nepřímo i kriminality .

V

České republice je nezaměstnanost Romů stále katastrofální . Odhaduje se , že dosahuje výše až 80 procent . Ani loni však vláda neučinila nic pro to , aby pomohla alespoň části Romů najít práci . Na tuto skutečnost upozorňuje i Zpráva Helsinského výboru o stavu lidských práv v ČR v roce 1998 .

Výbor již před dvěma lety poukazoval na to , že jednou z hlavních příčin romské nezaměstnanosti je demotivující systém sociálních dávek . Jak uváděl ve své tehdejší zprávě , romským rodinám s více dětmi se spíše vyplatí žít " na podpoře" , protože odměna za nekvalifikovanou práci bývá nižší . Výbor tehdy navrhoval zvýšit minimální mzdu a zavést k ní navíc kompenzační příplatky pro ty , kteří práci přijmou . Tento návrh se však dosud nerealizoval . Posl

ední zpráva Helsinského výboru proto poněkud rezignovaně konstatuje , že nemůže řešit problematiku sociálního zabezpečení .

"V každé společnosti se objevuje jev , že někteří lidé prostě raději nepracují a žijí z dávek ," dodá s jis

tou odevzdaností .

O to více si však výbor všímá diskriminace Romů , kteří pracovat chtějí . Jak zdůrazňuje , stejně jako v letech předcházejících byly zaznamenány a zdokumentovány případy , kdy romští uchazeči o práci byli odmítnuti s odůvodněním , že místa jsou již obsazena , ačkoli byla prokazatelně volná .

Na diskriminaci Romů se podílely i některé úřady práce , které ponechaly na seznamech volných míst protiromské doložky zaměstnavatelů že dané místo není pro Romy . Tuto praxi úředníci obhajovali tím , že nemohou zasahovat do soukromého sektoru . Zmíněné diskriminační metody byly v příštích 12 měsících ještě zdokonaleny . Úřady si totiž zavedly vlastní statistiky , podle ni

chž odhadují , kdo z uchazečů o zaměstnání je Rom . Podle romských organizací existují dohody mezi úřady práce a zaměstnavateli , že zájemce o práci " pravděpodobně" romského původu jim nebudou posílat . " Ochrana práva však v těchto případech selhává , neboť i kdyby takto poškozený člověk vyhrál soudní spor , patrně by na takto získaném místě dlouho nevydržel , " poznamenává Helsinský výbor ve své zprávě. V té se rovněž zmiňuje o tom , že Ministerstvo práce a sociálních věcí zatím nedokázalo vytvořit systém motivace zaměstnavatelů k zaměstnávaní Romů .Ministerstvo to zdůvodňuje tím , že nemá možnost zjistit , kolik Romů je nezaměstnaných , neboť od roku 1994 se ve statistikách neuvádí v souladu s listinou lidských práv národnost .

" Pokud by ministerstvo mělo skutečný zájem o věc řešit , mohlo by požádat romské představitele z jednotlivých lokalit o odhad počtu zaměstnaných a nezaměstnaných Romů v té které oblasti ," tvrdí se však ve zprávě Helsinského výboru .

Zdroj : HN

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU