Informační memorandum bude zájemcům o ČS rozesláno do konce srpna

27.07.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Řídící výbor pro privatizaci bank na včerejším zasedání zformuloval zadání pro dopracování informačního memoranda o prodeji státního podílu v České spořitelně. ČTK to včera řekl mluvčí ministra financí Libor Vacek s tím, že informační memorandum by mělo být rozesláno zájemcům o spořitelnu nejpozději do konce srpna.
Zájemců o ČS je sedm, přičemž opravdu vážný zájem dosud vyjádřila jen rakouská Erste bank Sparkassen.
"Po včerejším jednání privatizačního výboru je pravděpodobné, že k odkoupení akcií Komerční banky od Investiční a Poštovní banky Konsolidační bankou, jak se objevilo v tisku, nedojde," řekl dále Vacek. Jak však chce stát získat majoritu v KB potřebnou před její privatizací, ale Vacek neuvedl.
Vyřešit problém kapitálové přiměřenosti KB a současně zvýšit podíl státu v KB navýšením základního jmění, k čemuž se vláda rozhodla na jaře, v současné době není možné. Celý proces byl totiž zpochybněn jedním z minoritních akcionářů KB. Pro to, aby KB splnila parametry kapitálové přiměřenosti, vláda hledá jiné řešení. Podle slov nového ministra financí Pavla Mertlíka je jedinou alternativní možností vyvedení části úvěrů z KB, pravděpodobně do Konsolidační banky.
Stát drží prostřednictvím Fondu národního majetku v KB 48 procent akcií, 13,6 procenta z tohoto balíku však patří slovenskému FNM. V ČS stát vlastní 45procentní podíl na základním jmění, ale více než 50procentní podíl na hlasovacích právech.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ