Trh práce vázne na restrukturalizaci firem

30.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ještě před koncem měsíce je zřejmé, že situace na trhu práce se prudce zhoršuje. V minulých dnech řada firem oznámila rozsáhlé propouštění. Zatímco tento trend byl ještě do nedávna odborníky vysvětlován jako jeden z důsledků restrukturalizace podniků, někteří z nich je už považují spíše za projev dalšího "slábnutí" podniků. Ředitel ostravského úřadu práce Zdeněk Prouza zdůrazňuje, že pro severomoravský region sice už existuje rozvojový program, ale situace se stále nijak nemění. "Pořád tu však chybí to nejdůležitější, a to příchod investorů. Jsou sice různé regionální programy a konzultační dokumenty, což je určitě krásné. Ale pořád je nutné sem nějaké podnikatele dostat," řekl včera pro náš list Prouza.

Také analytik Commerzbank Radomír Jáč se domnívá, že stále nejsou žádné signály, že by se nějak významněji měnil charakter a struktura hospodářství v jednotlivých regionech. "Je neštěstí mnoha podniků i celých regionů, že byly v minulých desetiletích budovány pro trh tehdejší RVHP, na zbrojení, těžký průmysl a podobně. Proto chybí pestrá mozaika podniků, při které by jediným problémem bylo, jak rychle a šikovně by se propuštěná pracovní síla rekvalifikovala. Jsou regiony s přibližně stejnými typy průmyslu, které jsou svým rozsahem nebo zaměřením vlastně neperspektivní," řekl Jáč.

Podle ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly však i v tak problémových oblastech, jakými jsou Mostecko a Ostravsko, restrukturalizace místní hospodářské struktury probíhá. "Například v chomutovské průmyslové zóně je už velká zahraniční firma, která se zabývá šitím automobilových potahů v evropském měřítku. Ta chce zaměstnat 400 lidí. V Klášterci nad Ohří se usadila zase firma, která je zaměřena na výrobu elektrosoučástek a v které jde o 500 pracovních míst. Z toho je vidět, že v této oblasti vzniká nový druh výroby, například průmyslový textil," konstatoval Špidla.

Zdroj: HN 30.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU