Analytici: Přebytek rozpočtu ke konci července přechodným jevem

03.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Za poslední příznivý měsíční údaj o hospodaření státního rozpočtu, který není dán žádným zázračným obratem v české ekonomice, označují shodně ekonomové oslovení ČTK přebytek státního rozpočtu 0,7 miliardy korun ke konci července.

"Výsledky rozpočtu během roku nejsou příliš směrodatné, jak jsme si ověřili i v loňském roce, kdy ještě v listopadu byl rozpočet přebytkový a nakonec za celý rok skončil se schodkem téměř 30 miliard korun," uvedl Ondřej Schneider z Patria Finance. "Přebytek rozpočtu v červenci je typickým jevem, daným termínem splatnosti ročních daní z příjmu, jakož i čtvrtletních záloh na daň z přidané hodnoty," dodal Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt.

Analytici tak ve shodě s ministerstvem financí, které nadále odhaduje pro letošek deficit rozpočtu kolem 48 miliard Kč (bez ztráty Konsolidační banky), nevyvozují z červencového čísla optimistické závěry.

"Ve zbytku roku bude deficit státního rozpočtu výrazně růst a podle všeho za celý rok přesáhne konvenčně udávanou bezpečnou hranici tří procent HDP, což odpovídá 55 miliardám Kč," míní Martin Čihák z Komerční banky. Pokud příjmy nadále porostou stejným tempem, dodal, bude jejich výpadek dosahovat proti plánu 21 miliard.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU