Stovky miliard za ekologické škody táhnou FNM ke dnu

05.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Stovky miliard za ekologické škody táhnou FNM ke dnu

Stovky miliard za ekologické škody táhnou FNM ke dnu

Až dvě stě mld. může zaplatit fond národního majetku za ekologické škody privatizovaných podniků . Na to ale příjmy fondů nestačí . Škody by tak museli zaplatit daňoví poplatníci .

Při privatizaci státních podniků se stát ve smlouvách často zavázal , že prostřednictvím fondu národního majetku (FNM) v budoucnu uhradí ekologické škody , a to i takové , které by se mohly projevit po mnoha letech . Jde přitom o staré ekologické z

átěže , které většinou vznikly již za minulého režimu . V řadě případů to byla jedna z podmínek úspěšné privatizace - zahraniční zájemci by jinak o podniky neměli zájem .

Už dnes řeší FNM problémy , jak zaplatit sanace ekologických škod na severní Moravě , konkrétně dceřiným společnostem OKD , kterým dluží sto milionů korun .

Přitom nesrovnatelně větší finanční zátěž FNM teprve čeká . " Částka , kterou budou stát ekologické škody, se dnes odhaduje téměř na 73 mld. korun ." říká Otakar Veverka . Tato astronomická částka dvojnásobně přesahuje dokonce schválený schodek letošního státního rozpočtu .Každý obyvatel republiky by tak na řešení ekologických hříchů minulosti přispěl částkou 7300 korun . O variantě 73 mld. dnes již předst

avitelé hovoří vcelku otevřeně jako o jisté věci .

A to ještě nemusí být všechno : stát v současné době ručí za ekologické závazky ve výši ve výši více než sto mld. Kč a za dalších sto mld. se bude muset zavázat při případné privatizaci dalších společností. Jak může být nakonec skutečná výše ekologických škod , je ovšem dnes složité odhadnout .

Zdroj :LN

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU