Vláda mění priority v bydlení

09.08.1999 | ,
BYDLENÍ


Ministr Císař chce zvýhodněné úvěry na pořízení starších nemovitostí
Koncepce státní bytové politiky dostává definitivní podobu. Namísto podpory nové výstavby se má zájem soustředit na péči o existující bytový fond a na podporu domácností s problémy.

Státní bytová politika by měla razantně změnit kurs. Jak vyplývá z návrhu koncepce bytové politiky, kterou mají Hospodářské noviny k dispozici, napříště by měl hlavní proud státních peněz směřovat do existujících obytných budov. V krátkodobém horizontu by mělo jít přednostně o domy s nájemními byty. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), kde návrh vznikl, si od něj slibuje rozšíření dostupnosti bydlení.
"Návrh koncepce státní bytové politiky předložíme vládě nejpozději v prvním týdnu v září. V současné době do materiálu zapracováváme připomínky jednotlivých resortů a zájmových skupin," sdělil HN ředitel odboru MMR Oleg Gubín.
Resorty podle informací našeho listu k navržené koncepci zásadní připomínky nemají. "Vyžádali jsme si pouze přesnější vyhodnocení financování nástrojů bytové politiky," řekl HN mluvčí Ministerstva financí Libor Vacek. Analytici však na toto téma shodně podotýkají, že řešení problémů bydlení mají v rukou soukromí investoři a dokud se ČR nepřiblíží k reálné hodnotě nájemného, budou přetrvávat.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ