Likvidace brněnské COOP banky má skončit až v roce 2004

11.08.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Až v roce 2004 má skončit likvidace brněnské COOP banky, která přešla do likvidace letos k 1. lednu. Dnešní valná hromada banky za přítomnosti 99,9 procenta akcionářů schválila likvidační projekt, na jehož základě mají být z prodeje aktiv do šesti let uspokojeni všichni věřitelé banky.

"Počítáme s tím, že výtěžnost našich aktiv se bude pohybovat okolo 30 procent," uvedl včera pro ČTK předseda představenstva banky Jaroslav Novosád. "Největší závazek máme vůči České národní bance (ČNB), a to zhruba 3,3 miliardy korun," řekl a dodal, že tento závazek je ošetřen dohodou o splácení dluhu.

V loňském roce skončilo hospodaření banky ztrátou 786,2 miliónu korun, když v roce 1997 činila ztráta 1,3 miliardy korun. Ztrátu způsobilo nízké procento výnosových aktiv, tvorba opravných položek a rezerv a také finanční náročnost procesu likvidace banky. Ztráta bude převedena na účet neuhrazené ztráty minulých let a celková neuhrazená ztráta tak bude 3,302 miliardy korun.

V současné době COOP banku z 99,88 procenta vlastní Česká finanční (ČF), dceřiná společnost ČNB zřízená vládou k řešení problémů malých bank.

Likvidaci COOP banky předcházelo 6. května 1998 odnětí povolení působit jako banka. Od tohoto data banka nesměla přijímat vklady od veřejnosti, poskytovat úvěry a provozovat další činnosti s výjimkou těch, které jsou nezbytné k vypořádání jejích pohledávek a závazků.

Od 23. dubna 1996 uvalila na banku nucenou správu. Ani po dvou letech se však nepodařilo pro COOP banku najít vhodného investora. Důvodem vyhlášení nucené správy byly především nedostatečné rezervy COOP banky ke krytí špatných úvěrů ke konci roku 1995.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ