HN: Běžné výdaje resortů bude třeba snížit asi o 20 procent

11.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Pokud má rozpočtový schodek pro příští rok činit navrhovaných zhruba 40 miliard korun, bude třeba snížit běžné výdaje resortů asi na 80 procent jejich letošní úrovně. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny to řekl ministr financí Pavel Mertlík. Nárůstem mandatorních výdajů vznikne podle něj enormní tlak na státní rozpočet. Jeho jediné východisko je, když resorty selektivně zruší některé svoje organizace nebo programy, které by měly přejít na komerční financování, uvedl.

Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty je špatná struktura rozpočtu. Do této podoby však podle něj vykrystalizovala vlivem legislativy k mandatorním výdajům, kterou v rámci sestavování rozpočtu nemůže ministerstvo měnit.

"Jestliže mandatorní výdaje zahrnují kromě dávek třeba i státní příspěvek na penzijní připojištění, stavební spoření, zdravotní pojištění za důchodce, vojáky, studenty a další a k tomu připočteme i mzdy, které vlastně reálně klesnou, tak máme 78 procent výdajů ze státního rozpočtu fakticky předurčeno. To je tristní z hlediska struktury rozpočtu," zdůvodnil Janota.

Mertlík zároveň potvrdil, že ministerstvo počítá s valorizací životního minima až na příští kalendářní rok. "Zatím podle výpočtům, které dělá ministerstvo práce a sociálních věcí, se neukazuje, že by byla nutná," uvedl.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU