Privatizace Komerční banky již začala

11.08.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Privatizace Komerční banky již začala

Favoritem v boji o koupi největší české banky je německá Deutsche Bank

Půl miliardy dolarů

vynese podle odhadů privatizace Komerční banky. Ta oficiálně začala včera.

PRAHA - Zveřejněním inzerátů v Hospodářských novinách a v britských Financial Times včera oficiálně začala privatizace největšího bankovního ústavu v zemi - Komerční banky (KB ). Prodej státního podílu v bance, jejíž aktiva se blíží 500 miliardám korun, a která ovládá téměř čtvrtinu tuzemského bankov

ního trhu, má skončit do poloviny příštího roku. " S tímto datem počítá harmonogram privatizace schválený vládou, "řekl Libor Vacek, mluvčí ministerstva financí.

Podle tohoto harmonogramu má být konečný seznam zájemců o KB znám do října. Privatizaci mohou zpomalit problémy s navyšováním základního jmění. Jeden z drobných akcionářů, Aleš hodina, který drží pouhé tři akcie, totiž podal žalobu proti schválenému postupu navyšování. Ten podle něj drobné akcionáře diskriminuje.

Navýšení základního jmění, které mělo státu přinést finančně výhodnější majoritní podíl ( dnes má stát v KB necelých 49 % ), se proto odkládá. Zájemci o banku tak dosud nevědí, co vlastně budou kupovat.

Stát to ale nepovažuje za překážku. "To není problém. Celá kauza by měla skončit do konce září. Navíc ani v případě ČSOB zpočátku nebylo jasné, kolik akcií bude stát prodávat, a prodej proběhl úspěšné," říká mluvčí ministerstva financí.

Za favorita v boji o KB považují odborníci největší banku světa Deutsche Bank. A to i přesto, že dosud oficiálně nepotvrdila svůj zájem." V boji o ČSOB Deutsche Bank neuspěla, na KB si to bude chtít vynahradit,

" míní Petr Sedlář ze společnosti Brno Broker Group. " Favorit? Asi Deutsche Bank, která se v ČR bude určitě chtít výrazně angažovat, " připojuje se Radek Malý z Citibank. Do hry ale zřejmě vstoupí i další německý bankovní dům - Hypo Vereinsbank. Ani ten ale svůj zájem dosud nepotvrdil.

V Komerční bance si však s novým majitelem hlavy nelámou.

"Pro nás je důležité, že o kb bude velký zájem. Potvrzuje to i rostoucí kurs našich na burze, " říká mluvčí peněžního ústavu Ivo Poli

šenský.

A kolik peněz může stát za komerční banku dostat?, Výnos odhaduji na 500 milionů dolarů, "tvrdí Malý z Citibank. Na této maximální hranici se p

ohybují i odhady dalších analytiků. Vláda však počítá s mnohem vyšším výnosem. "U 'CSOB takzvaní analytici odhadovali dvacet miliard korun, nakonec jsme dostali čtyřicet. Totéž lze očekávat i u KB, prohlásil nedávno premiér Miloš Zeman. Pokud se jeho"progńoza" vyplní, připlula by příští rok do státní kasy miliarda dolarů.

Zdroj: Lidové noviny 11.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ