Plyn a elektřina asi podraží později

11.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Domácnosti sice letos patrně nebudou muset platit více za plyn a elektřinu, v následujících letech ovšem porostou ceny energií rychleji. Nový návrh ministerstev průmyslu a financí totiž počítá s tím, že deregulace začnou až v lednu příštího roku, ale jejich dokončení i nadále plánuje v roce 2002. Konečný cíl, zvýšení cen elektřiny o polovinu a zemního plynu téměř o třetinu, se nemění - občané se tak 1. Ledna nejspíš dočkají o patnáct procent dražšího plynu i proudu.

Podle ministerského návrhu by v roce 2001 následovalo zvý

šení cen elektřiny o 14 procent a plynu o desetinu, poslední nárůst o rok později by činil 13, respektive pět procent. "Celý materiál nyní posuzuje resort práce a sociálních věcí. Pokud náš návrh podpoří, zřejmě jej vláda na některém svém zářijovém zasedání schválí," soudí ředitel odboru metodiky cen ministerstva financi Pavel Maštálka Kvůli letošnímu odkladu deregulací tedy lidé příliš neušetří. Peníze, které jim zůstaly tento rok, jim stát odebere vyššími tempy růstu v letech následujících. " O celé věci se ještě jedná a výsledek může nakonec vypadat poněkud jinak, ale toto je současná pracovní teze, říká mluvčí ministerstva financí Libor Vacek.

Na rozdíl od domácností se

velkoodběratelé mohou dočkat i poklesu cen. " Protože se v prvním pololetí držely nákupní ceny zemního plynu mnohem níže, než jsme očekávali, snižujeme od prvního září distribučním společnostem cenu zhruba o čtyři procenta, " uvedla Naďa Lenkerová, mluvčí Transgasu, který je tuzemským monopolním dovozcem plynu.

Běžní spotřebitelé však tento efekt nepocítí. "Nový oficiální ceník se teprve tvoří, už nyní je však naprosto jasné, že cena pro domácnosti

se nezmění a pro ostatní odběratele půjde dolů, " říká například mluvčí Jihomoravské plynárenské Stanislav Plachý. Kvůli takzvaným křížovým dotacím totiž společnosti z vyšších cen pro velkoodběratele dotují nižší ceny pro malé klienty. Sazby elektřiny i plynu pro české domácnosti jsou tak nyní jedny z nejnižších v Evropě, naproti tomu průmysl již platí stejně, jako je evropský průměr

Jak zamýšlejí ministři zdražit plyn a elektřinu (%)

Rok

Plyn

E

lektřina

2000

15

15

2001

10

14

2002

5

13

Zdroj:MLADÁ FRONTA DNES 11.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU