Deregulace nájemného zatím nejasná

16.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Výdaje domácností na bydlení jsou u nás nyní podle OECD na evropském průměru

Uvažovaná deregulace cen elektřiny a plynu se promítne do výdajů domácností na bydlení, ale pro většinu rodin to nebude žádné "drama".

Ministerstvo financí už avizovalo, že od ledna hodlá deregulovat ceny elektřiny a plynu o 15 procent, nikdo z vlády však zatím nenaznačil, jak se bude příští rok uvolňovat nájemné. Deregulace nájmů by podle současných představ Ministerstva pro místní rozvoj měla skončit do roku 2002.

Rodiny v ČR vydávají nyní na nájmy, elektřinu, plyn a další služby spojené s bydlením v průměru okolo 21 procenta svých příjmů. To představuje podle posledních statistik OECD evropský průměr.

"Nejvyšší část z celkových výdajů dávají lidé na bydlení podle dostupných údajů v Dánsku. Tam náklady na bydlení z hlediska váhy ve spotřebním koši domácností tvořily 29 procent rodinných výdajů. Naopak nejnižší průměr byl v Portugalsku, kde činily 13 procent. Dá se říci, že z hlediska podílu nákladů na bydlení ve struktuře rodinných výdajů se pohybujeme zhruba na úrovni Holandska, Španělska, Itálie nebo třeba Velké Británie," řekla HN ředitelka odboru Ministerstva práce a sociálních věcí Eva Holánová. Zdůraznila přitom, že výdaje na bydlení jsou hlavně "zátěží" pro rodiny s nižšími příjmy, ke kterým patří i velká část důchodců.

* dávky poskytované v závislosti na výši příjmu

Zdroj: Hospodářské noviny 16.8.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU