Navrhovaný rozpočet MF bude mít na ekonomiku jen neutrální dopad

23.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Rozpočet, který navrhuje ve výši 39,8 miliardy korun ministerstvo financí na rok 2000, by měl mít na ekonomiku neutrální dopad, nikoli expanzivní. Proto by schodek rozpočtu ani jeho výdaje neměly zásadně růst, uvedl na páteční tiskové konferenci ministr financí Pavel Mertlík s tím, že proto musí být omezen i růst objemu nominálních mezd.

"Příští rok celkově čekám velmi nízký růst mezd a oblast zaměstnanců veřejného sektoru by se neměla od podnikatelského příliš lišit," uvedl. Ztráta na reálné mzdě byla podle Mertlíka veřejnému sektoru dosti významným způsobem kompenzována už letos. Kromě toho,jde o zmrazení pouze nominálního objemu mezd, což neznemožňuje růst mezd, bude-li se snižovat počet zaměstnanců, upozornil Mertlík. "Je to konzistentní politika a já jsem poslední, kdo by propagoval, že je nutno zmrazit mzdy a zakázat jejich zvyšování," dodal.

ČR prožívá podle ministra nejhorší poválečnou recesi a rozpočet jako celek na to reagoval v letošním roce správně zvýšením objemu deficitu, kdy byl rovněž koncipován neutrálně. "Růst rozpočtových výdajů se nyní promítá především do poptávky po domácím zboží, nikoli do zvýšení dovozu," uvedl Mertlík rovněž v reakci na dnešní výsledky zahraničního obchodu za červenec.

Ten vzrostl na 7,4 miliardy korun proti červnovým 3,1 miliardy Kč. "Jednoměsíční vzrůst deficitu obchodní bilance následoval po velmi příznivém vývoji v předchozích měsících a nelze z něho dělat zvláštní závěry," řekl Mertlík s tím, že pozoruhodný je růst exportů. Ten vytváří trvale velmi dobrý trend, konstatoval.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU