HN: Nedostatek peněz v rozpočtu zredukuje podpůrné programy

25.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) má podle návrhu rozpočtu na rok 2000 obdržet o 1,7 miliardy korun méně než letos a téměř o dvě miliardy méně, než činí jeho požadavky. Některé podpůrné programy pro průmysl a podnikatele se tak patrně neuskuteční. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Omezení výdajů ze státního rozpočtu se týká všech oblastí s výjimkou průmyslového výzkumu a vývoje. Například prostředky na podporu malého a středního podnikání by se měly příštím rokem zkrátit o 300 miliónů korun, ačkoli MPO zamýšlí naopak posílit tuto podporu o 700 miliónů korun na 2,6 miliardy. "Vycházíme z vládou schválené koncepce podpory malého a středního podnikání, kde je řečeno, že do roku 2002 dosáhne objem financí pro tyto účely čtyř miliard korun," sdělil HN náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Špaček.

Pokud by se MPO nepodařilo vyjednat s Ministerstvem financí zvýšení prostředků, pravděpodobně by se podpůrné programy vyčerpaly již v průběhu příštího roku.

Krátit se patrně budou i prostředky pro útlumové programy v hornictví, zatímco letos mělo MPO k dispozici 4,02 miliardy korun, v příštím roce by se tato částka měla snížit až na 2,8 miliardy. Vzhledem k tomu, že 2 miliardy jsou závazně určeny na vyýplatu dávek, na vlastní útlum zbyde jen velmi malá část. "Určitě to nebyla od Ministerstva financí zlá vůle. Myslím, že muselo jít jen o omyl," podotkl k tomu náměstek Špaček.

Zdroj:ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU