Krajské rozpočty na rok 2001 připraví ještě ministerstvo financí

26.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Krajské rozpočty na rok 2001 připraví podle vládní koncepce reformy veřejné správy ministerstvo financí, rozpočty na další léta již mají sestavovat krajská zastupitelstva, která budou zvolena na podzim příštího roku. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytla náměstkyně ministra vnitra Yvonne Strecková. Zastupitelstva všech 14 vyšších územně samosprávných celků mají podle vládní koncepce začít pracovat 1. ledna 2001.

S tímto termínem však nesouhlasí ODS, jejíž představitelé prosazují odložení voleb do krajských zastupitelstev až na rok 2002. Argumentují mimo jiné vysokými náklady na vznik samosprávy, které by podle nich nyní příliš zatížily státní rozpočet. Vybudování sídel územních samospráv má podle dostupných informací stát zhruba tři miliardy korun, jejich roční provoz kolem 600 miliónů korun.

Vláda ve středu schválila návrh zákona o volbách do krajských zastupitelstev, která mají mít 40 až 60 členů podle počtu obyvatel kraje. Dalších 12 návrhů zákonů týkajících se vyšších územněsprávních celků projedná vláda 30. září, uvedla Strecková. Pokud tyto návrhy schválí vláda i parlament, budou krajská zastupitelstva vedle sestavování rozpočtu vydávat také závazné vyhlášky platné na území kraje. Mají mít i možnost zákonodárné iniciativy, tedy právo navrhovat zákony s celostátní působností. Zastupitelstva mají vystupovat i jako zakladatelé škol, nemocnic a dalších veřejných institucí.

Cesta ke schválení zákonů o krajské samosprávě však podle Streckové nebude jednoduchá. "Ke každému zákonu počítám takových 300 připomínek od ostatních ministerstev," poznamenala.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU