Bankovní vklady nejsou atraktivní

01.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Objem termínovaných i běžných vkladů klientů v červenci meziměsíčně klesl. Vyplývá to z posledních údajů ČNB, podle nichž se na propadu v případě netermínovaných účtů nejvíce podílely podniky. Domácnosti se naopak snaží své úspory zvyšovat a to na všech ty

pech depozit.

Stejně jako v případě vkladů klesá i objem úvěrů v ekonomice a

zejména dochází ke změnám v jejich struktuře. Celkový objem korunových a devizových úvěrů poskytnutých klientům bankami klesl meziročně o 3,9 procenta. Největší snížení ČNB zaznamenala v případě úvěrů ve volné měně pro firmy. Podle Richarda Podpiery ze společnosti Atlantik poslední vývoj dokazuje, že přes dostatek likvidity banky nechtějí podnikům půjčovat. "Špatný přístup k úvěrům omezuje nabídku firem. České podniky tak nemohou pružně pokrýt rychlý růst domácí poptávky, "konstatoval Podpiera pro HN s tím, že kvůli tomu hrozí zvýšení dovozu a tlak na růst cen.

Banky dávají přednost úvěrování

domácností. "Ty vykazují v posledních dvou měsících nárůst objemu úvěrů o zhruba 4 - 5 procent, "upozornil Marek Ratkovský z České spořitelny. Připomněl, že před dvěma roky byl objem poskytnutých korunových úvěrů podniků proti úvěrům domácnostem víc než 8krát vyšší. "Dnes je to zhruba pouze pětinásobek, "uvedl Ratkovský.

Ceny úvěrů přitom nadále klesají. Průměrná úroková sazba u nově čerpaných korunových klientských úvěrů se v červenci snížila na 8,23 procenta z červnových 9,12 procenta. Výše úrokových sazeb je nyní podle analytiků nominálně nejnižší od roku 19993.

S poklesem objemu vkladů lze rovněž pozorovat prudký nárůst hotových peněz v ekonomice. Jejich objem v ekonomice meziročně vzrostl o 17 procent, což podle Pavla Sobíška z Bank Austria Creditanstalt znamená, že si lidé nechávají část svých úspor doma. Upozornil však, že část peněz začíná zřejmě z důvodu nezajímavé výše úrokových sazeb mizet mimo bankovní sektor."Akcelerace tohoto trendu by byla nežádoucí, a proto bude ČNB při dalším snižování svých sazeb zřejmě dosti opatrná, "upozornil Sobíšek. Podle názorů analytiků z dosud známých údajů proto nyní připadá do úvahy snížení maximálně o čtvrt procentního bodu.

Zdroj: Hospodářské noviny 1.9.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ