Aktuální údaje o hospodářském a měnovém vývoji ČR

01.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Zájem obyvatelstva ukládat volné peněžní prostředky do deviz se letos nijak výrazně neprojevuje. Za šest měsíců se jejich stav podle bankovní statistiky zvýšil o +5,1 mld. Kč, což představuje 6% nárůst. Vycházíme-li ze skutečnosti, že struktura devizových vkladů je zhruba 50% v USD a 40% v DEM, pak změna kurzu těchto měn ve vztahu ke koruně od počátku roku je právě faktorem, který ovlivnil stav devizových vkladů. Nominální kurz koruny klesl vůči USD o více než 18 % a k DEM o 5%, a proto jde jen o tak zvaný kurzový růst. V této souvislosti je možné vyvodit závěr, že obyvatelstvo nepreferuje měnu před domácí.

 

Uložené prostředky na devizových účtech obyvatelstva představují ke konci června 86,3 mld. Kč. Z celkových cizoměnových depozit (173,1 mld. Kč) to je téměř 50% podíl. Samotná struktura se v průběhu dvou let výrazně změnila. V polovině roku 1997 představoval podíl termínovaných vkladů v cizí měně 51%, letos činí tento podíl 65%. Z termínovaných vkladů je více než 98% krátkodobých, z nich obyvatelstvo upřednostňuje účty s jednoměsíční a tříměsíční výpovědní

lhůtou (86%). Pro srovnání - u korunových termínovaných vkladů je 66% krátkodobých, z nich 67% na jednoměsíčních a tříměsíčních účtech.

Zdroj: Bankovnictví 8/99

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ