Moravia Banka svolá do 25. září mimořádnou valnou hromadu

08.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nejpozději do 25. září svolá představenstvo a. s. Moravia Banka (MB) mimořádnou valnou hromadu, která by měla schválit navýšení základního jmění banky. To by mělo vytvořit podmínky pro urychlený vstup strategického partnera. ČTK to po včerejším zasedání představenstva Moravia Banky řekl jeho místopředseda Pavel Vyvijal.

Podle místopředsedy byl proces vstupu strategického partnera do MB v současné době již ve finální části. "Vyřazením banky ze stabilizačního programu ČNB se situace ztížila, přesto máme signály, že zájem partnerů stále trvá," uvedl Vyvijal. Vzhledem k nynější situaci ale odmítl upřesnit, který investor má stále ještě zájem o vstup do banky.

Proces výběru strategického partnera MB byl zahájen v závěru loňského roku ve spolupráci se společností Ernst & Young, která kvůli prodeji bankovního domu oslovila celkem 87 evropských finančních institucí a obchodních společností.

V dubnu letošního roku se uskutečnil užší výběr, do kterého se dostalo sedm společností. Výběr konečného partnera se měl uskutečnit do konce září letošního roku. Mezi doporučenými zájemci o kapitálový vstup do MB podle Ernst & Young byly společnosti Oost Europa Participaties z Nizozemska, Haas AG z Rakouska, Allied Irish Bank z Irska a česká investiční společnost Tradeinvest.

Představenstvo MB dnes také zaslalo a. s. Česká finanční konkretizaci návrhu ke splacení 750 miliónů korun za postoupené pohledávky v rámci stabilizačního programu. "Žádáme, aby tyto splátky byly rozloženy a nezvýhodnily tak jednoho věřitele před druhým," sdělil Vyvijal. Doplnil, že vedení banky předloží ve čtvrtek dopracovaný návrh konkrétních variant řešení situace.

Bankovní rada České národní banky rozhodla se souhlasem Ministerstva financí ČR minulý čtvrtek vyřadit Moravia Banku ze stabilizačního programu, do kterého byla banka zařazena v roce 1997. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči Moravia Bance správní řízení o odnětí povolení působit jako banka.

MB se základním jměním 1,077 miliardy Kč ukončila loňský rok s účetní ztrátou 191,849 miliónu Kč. V pololetí letošního roku bankovní dům zaznamenal ztrátu 105,39 miliónu Kč. Bilanční suma k 30. červnu činila 9,983 miliardy a poskytnuté úvěry dosáhly 7,639 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ