HN: Nájmy by se v příštím roce měly zvednout zhruba o pět procent

08.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Průměrný růst čistého nájemného v bytech, kde stát každoročně vyhlašuje maximální možné zdražení, by v příštím roce měl být nejnižší od roku 1993. Podle představ ministerstev pro místní rozvoj a financí by se nájemné mělo zvýšit zhruba o pět procent, píší dnešní Hospodářské noviny (HN).

Ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař chce prosadit, aby se nájemné od 1. července příštího roku nezvyšovalo plošně, ale podle kvality bydlení. Předchozí zdražování podle něj byla dramatická a je třeba respektovat jejich sociální dopady. Jeho představou je růst o jedno až tři procenta nad úroveň letošní inflace, uvádí HN. Odhad ministerstva financí přitom počítá letos s inflací 2,2 procenta.

Pro příští rok se MMR chce zasadit o přijetí novely vyhlášky pro stanovení nájemného, která by obcím nad 50 tisíc obyvatel umožnila zvolit si pro výpočet nájmu variantu, v níž by se zohlednila poloha a kvalita bytu. "Naše představa není zcela totožná s návrhem z minulého roku," uvedl Císař bez bližších podrobností.

Plán MMR nepokračovat v razantnější plošné deregulaci se v podstatě shoduje s názory MF, v ochotě novelizovat vyhlášku se však obě ministerstva liší. Podle MF by se totiž pro příští rok měl zopakovat letošní model, zvýšení nájmů by tak kopírovalo ceny stavebních prací. Ty by letos měly podražit o čtyři až pět procent, dodává list.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU