Kdo nespoří v korunách, nedostane při krachu banky nic

08.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Bankovní konta v cizích měnách nejsou u nás pojištěna. Jejich majitelé tak při případném krachu své banky přijdou o všechny uložené peníze.

 

Problémy Moravia Banky znovu obnažily slabá místa zákona o bankách, který mimo jiné upravuje i pojištění vkladů. V současnosti klient může dostat část svých peněz od Fondu pojištění vkladů, když banka už není schopna dostát svým závazkům. Z fondu však střadatel dostane jen 90 procent vkladu, a to maximálně do výše 400 000 korun.

Větší problém vidím v nepojištění nekorunových vkladů, což je zvláštní. Hlavní rozdíl mezi Českou republikou a zeměmi Evropské unie tak spočívá právě v pojištění vkladů v různých měnách.

V zemích EU se musí pojistit vklad ve všech měnách členských států a všechny země pojišťují i vklady v jiných světových měnách. V ČR jsou ovšem pojištěny jen vklady v české měně. To znamená, že své peníze neuvidí ti klienti problémové banky, kteří ukládali své peníze v markách, dolarech nebo jiné cizí měně.Má to motivovat občany ukládat v české měně.

Kromě peněz uložených v zahraničních měnách jsou v ohrožení i anonymní účty. Pojištění vkladů se totiž nevztahuje na vkladní knížky na doručitele, které jsou mezi českými střadateli stále oblíbeny.Anonymní vklady lze využívat k praní špinavých peněz a důvodem, že nejsou zahrnuty do pojištěním, může být i snaha ČNB je nepodporovat.

Smůlu má i ten, kdo si koupil depozitní certifikáty banky, která se utápí v problémech. Ty totiž v Česku na rozdíl od EU také nejsou pojištěny.

 

Zdroj: Lidové noviny 8.9.1999 (zkráceno)

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ