Řídící výbor doporučuje odkup akcií KB od IPB

08.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Problémy

s privatizací Komerční banky, kde stát stále nemůže investorům nabídnout majoritní balík akcií, , by mohla pomoci vyřešit Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Včera proběhlo jednán, kde se jednalo o možnosti, že odkoupila akcie KB od skupiny zastupované IPB. Tím se má zabezpečit , že ČR bude prodávat kontrolní balík akcií.

A

čkoliv Fond národního majetku drží necelých 49% akcií KB, právně má nárok zhruba na 36 % Zbytek náleží slovenské Všeobecné úvěrové bance, od níž se dosud nepodařilo získat. Žaloba minoritního akcionáře KB rovněž zablokovala navýšení základního jmění, které mělo vést k získání majority pro český stát. skupina IPB kontroluje zhruba 15 % akcií, což společně s akciemi, s nimiž může FNM bez problémů nakládat, dává majoritní balík.

Výbor dále jednal o postupu privatizace

České spořitelny, včetně návrhu EBRD na odkup části akcií spořitelny. EBRD se nezúčastnila navyšování kapitálu v minulých týdnech a její podíl klesl pod hranici deseti procent.. výbor doporučil prodat EBRD přibližně dvě procenta akcií ČS za tržní cenu.

Zdroj: Hospodářské noviny 8.9.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ