Union Group získal v Moravia bance téměř sedmiprocentní podíl

08.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Finanční skupina Union Group získala počátkem týdne 75.000 akcií Moravia banky (MB, CZ008028602), což představuje podíl 6,96 procenta na základním jmění peněžního ústavu. Hodnota přímého obchodu přes RM-Systém činila 101,4 miliónu korun, což znamená průměrnou cenu 1352 korun za akcii. Z údajů Střediska cenných papírů (SCP) ze 7. září vyplývá, že akcie a. s. Union Group koupila od s. r. o. Unitor.

Mluvčí Union banky Josef Řeřicha dnes ČTK řekl, že jde pouze o kapitálovou operaci, kterou holdingová společnost Union Group podepsala v listopadu 1998. "Jednalo se o výměnu akcií a Union Group, který vlastnil MB si je do září 1999 uložil u jiné organizace," vysvětlil. Doplnil, že tato repo operace nepočítala s nynějšími potížemi MB.

Union Group uzavřel koncem loňského roku osm opčních smluv s různými protistranami, které by mu měly zajistit možnost odkoupení vlastních akcií od společností, které neuzavřely se společností BT Alex Brown International dohody o prodeji akcií Union Group. Tato společnost byla najata Union Group jako poradce při hledání strategického investora nebo investorů pro vstup do skupiny nebo do jejích jednotlivých společností.

Hlavními protistranami u těchto opčních smluv se staly MB a společnost Varinvest. Jde o tzv. call opce, které dávají jedné ze společností skupiny Union možnost nakoupit od MB Union Group vzhledem k tomu, že cena je stanovena buď v akciích nebo v korunách.

Union banka, součást Union Group, nabídla v úterý pomoc klientům krachující Moravia banky. Ti by tak mohli uzavřít s Union bankou například smlouvy na odkoupení pohledávek, ale i získat výhodné překlenovací úvěry. Union banka bude nabízet například speciální úvěry s výhodnou úrokovou sazbou a jednorázovou splatností.

Největšími akcionáři Union Group jsou podle databáze Ariadna Vítkovice a. s. (10,13 procenta), Nová huť (7,73 procenta), Union Invest Capital (pět procent), Alta kapital spol. s. r. o. (pět procent) a Severomoravská energetika (1,61 procenta).

Union Group vlastní dle údajů SCP od 30. září 1997 celkem 11,63 procenta hlasovacích práv Moravia banky. V té době bylo základní jmění banky 800 miliónů korun. Podle SCP patří dalších 14,3 procenta hlasovacích práv Union bance, a to od 30. prosince 1996, kdy bylo základní jmění MB ještě 650 miliónů Kč. Současné základní jmění Moravia banky je dle Obchodního rejstříku 1,077 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ