Kysilka: Nízká inflace by měla přispět k narovnání cen

10.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Za příčinu současných problémů české ekonomiky označil dnes na konferenci pořádané Centrem pro ekonomiku a politiku bývalý viceguvernér České národní banky Pavel Kysilka fakt, že neproběhla šoková inflace, která by smazala finanční břímě českých firem. Nyní je podle něj třeba využít současné nízké inflace k narovnání uměle stanovených cen. "Nikdo na počátku devadesátých let nevěřil v tak rychlé zkrocení inflace," uvedl Kysilka s tím, že přesvědčit odbory a veřejnost o desinflaci se nepodařilo ani letos. "Nečekaná desinflace tak poškodila ekonomiku, neboť finanční břímě firem se zafixovalo dodnes," řekl.

Kysilka však zároveň odmítl, že by bylo možné na počátku devadesátých let záměrně politiku šokové prosazovat a ulehčit tak firmám a zvýšit náklady domácnostem.

Kromě dokončení deregulací považuje Kysilka nyní za zásadní privatizaci a posílení role portfóliových investorů. Inflace by přitom měla být stabilizovaná na "o něco vyšší úrovni" než je hladina spotřebitelských cen v Evropské unii.

Jiný názor na jádro současných ekonomických problémů vyjádřil bývalý předseda Fondu národního majetku Roman Češka, který obhajoval metodu kupónové privatizace.

"Špatný stav ekonomiky nezpůsobila zvolená metoda privatizace, ale určitá nedůslednost," uvedl a zpochybnil výsledky vládní Zprávy o stavu společnosti. Ta kritizovala zvolenou metodu kupónové privatizace a dokazovala to dosavadní větší úspěšností státních podniků nad soukromými firmami.

Češka však považuje závěry této analýzy za nepravdivé a tendenční. Za hlavní příčinu nynějších potíží označil nefungující očistné mechanismy trhu v podobě konkursů a likvidací.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU