Zeman: Moravia Banka hospodařila evidentně špatně

10.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Důvod, proč se a.s. Moravia Banka (MB) dostala do nynější svízelné situace, vidí premiér Miloš Zeman v "evidentně špatném hospodaření" tohoto bankovního domu. Premiér to dnes řekl na tiskové konferenci v Ostravě. Podle Zemana byly vysoké úroky, které MB nabízela ve srovnání s ostatními bankami, projevem špatného hospodaření. "Banka v takzvané předsmrtné agonii se totiž krátkodobě hojí tím, že přitahuje další střadatele nabídkou extrémně vysokých úroků," uvedl Zeman.

Premiér také upozornil na fakt, že ČNB vůbec neodebrala MB právo vyplácet vklady, včetně vkladů právnických osob. "Zakázala pouze přijímat nové vklady, aby tak uchránila nové vkladatele před riskantním počínáním této banky," podotkl.

Zeman dále řekl, že vláda i přes to, že se jedná o plně soukromý subjekt, rozhodla o pomoci drobným střadatelům i malým a středním firmám, které z účtů MB vyplácely mzdy. Z Fondu pojištění vkladů tak střadatelé do výše 400 tisíc korun dostanou v horizontu několika týdnů 90 procent svých vkladů. "Deset procent pokládám do jisté míry za oprávněné penále za to, že vložili vklady do banky, která nabízela vysoké úroky," konstatoval premiér.

V případě malých a středních firem vláda uvažuje o poskytnutí překlenovacích úvěrů na výplaty ze zdrojů Českomoravské záruční a rozvojové banky, kde má stát většinový podíl. Tyto firmy ale musí splnit dvě podmínky - nesmí mít daňové dluhy vůči státu a pojistné dluhy.

Bankovní rada České národní banky rozhodla ve čtvrtek 2. září se souhlasem Ministerstva financí ČR vyřadit Moravia Banku ze stabilizačního programu, do kterého byla zařazena v roce 1997. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči Moravia Bance správní řízení o odejmutí bankovní licence.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ