Vláda chce umožnit obcím a družstvům čerpat příspěvek k hypotékám

13.09.1999 | ,
BYDLENÍ


Vláda chce umožnit i obcím a bytovým družstvům čerpat státní příspěvek k hypotečním úvěrům. V současnosti mají na státní příspěvek, kterým se snižují splátky hypotečního úvěru o čtyři procentní body, právní nárok jen fyzické osoby. Právnické osoby, mezi nimi obce a družstva, však příspěvek dostávají jen pokud na ně zbude ve státním rozpočtu pro příslušný rok, řekla ČTK mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jarmila Lehnerová.

Obce a družstva tak nemají záruku, že budou mít na zahájení bytové výstavby potřebné peníze. V souladu s programovým prohlášením vlády proto novela, kterou na středečním zasedání kabinetu předloží ministr pro místní rozvoj, počítá s rozšířením právního nároku na státní podporu alespoň ve prospěch obcí a bytových družstev, tedy těch právnických osob, které neprovádějí bytovou výstavbu podnikatelským způsobem, řekla Lehnerová.

Novela vládního nařízení, které výši a způsob státního příspěvku stanovuje, podle Lehnerové sleduje vytvoření příznivějšího prostředí pro financování výstavby nájemních bytů obcemi a odstranění dosud nevýhodného postavení bytových družstev. Na jejich případnou investiční iniciativu v současnosti nedopadá téměř žádný z podpůrných systémů státu, a družstva tak jsou v méně výhodném postavení než jejich samotní členové jako fyzické osoby. V letošním roce by novela neměla mít nároky na státní rozpočet a v roce 2000 by si rozšíření okruhu příjemců podpory podle Lehnerové nevyžádalo více než 20 miliónů korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ