Nové vedení Moravia Banky zvažuje možnost soudního vyrovnání

16.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nové vedení Moravia Banky posoudí možnosti řešení vzniklé situace v bance prostřednictvím soudního vyrovnání s věřiteli. V případě úspěšného vyrovnání mají klienti šanci, že vedle výplaty z Fondu pojištění vkladů dostanou od banky i další peníze nad rámec zákonného pojištění. Jak včera ČTK oznámil Jan Nováček z agentury 4Jan, řízením projektu soudního vyrovnání byli pověřeni zástupci slovenské finanční skupiny J&T, kteří v minulosti obdobné kroky učinili v bývalé Podnikatelské bance.

"Soudní vyrovnání by bylo podle našeho názoru nejrychlejší a nejefektivnější cestou, jak se klienti Moravia Banky mohou dostat zpět ke svým penězům. Vyrovnání totiž musí být ze zákona ukončeno do dvou let," uvedl nový předseda představenstva a generální ředitel Moravia Banky Lubomír Kundrát. Jiná řešení by podle něj byla časově náročnější.

Představenstvo chce všechny kroky podniknout po konzultaci s ČNB. Cílem celého procesu bude podle Kundráta maximalizace výnosů pro věřitele banky.

J&T přitom podle Kundráta nevstupuje do Moravia Banky majetkově, ale pouze jako poradce, který má zkušenosti se soudním vyrovnání s věřiteli v případě bývalé Podnikatelské banky, nyní J&T Banky.

Finanční skupina J&T, což jsou počáteční iniciály jmen Jakabovič (Ivan) a Tkáč (Patrik), vstoupila v průběhu roku 1998 prostřednictvím společnosti J&T Finance Group do Podnikatelské banky, ve které byla 6.června 1996 zavedena nucená správa. V prosinci 1997 došlo k navýšení základního jmění Podnikatelské banky a zároveň i ke změně obchodního jména na J&T Banka. Hospodaření roku 1998 uzavřela banka už se ziskem 85,720 miliónu Kč.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ